Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 276, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Цените на пшеницата в Европа и САЩ отново пикират надолу

Цените на пшеницата в Европа и САЩ отново пикират надолу

Цените на пшеницата в Европа и САЩ отново пикират надолу

Пуб­ликуваният тази сряда док­лад на Минис­тер­с­т­вото на земеделието на САЩ (USDA) за със­тоянието на глобал­ния зър­нен баланс предиз­вика рязко понижение на цените на пшеницата на меж­дународ­ните пазари. Вълна от спекулативни продажби на бор­сите в Чикаго и Париж (EURONEXT) беше предиз­викана от по-висока в срав­нение с очак­ванията на тър­гов­с­ките среди оценка за площите засети със зимна пшеница в САЩ за реколта 2022 г. — 34,4 млн. акра, с 2 на сто повече в срав­нение с 2021 г. Деп­ресиращо влияние върху жит­ните котировки оказа и намалението на прог­нозата за обема на щат­с­кия износ и увеличението с близо 1 млн.т на оцен­ката за раз­мера на преход­ните запаси от пшеница в САЩ — до 17,1 млн.т, което реф­лек­тира и за увеличението на прог­нозата за обема на глобал­ния запас с 0,8 млн.т, до 279,95 млн.т. Негативен ефект върху цените оказа и увеличената прог­ноза за раз­мера на новата аржен­тин­ска реколта — до рекор­д­ните 20,00 млн.т, в срав­нение с 17,65 млн.т ожънати през 2021 г.

Вслед­с­т­вие на посочените по-горе фак­тори цената на мар­тен­с­кия кон­т­ракт пшеница на бор­сата в Чикаго в сряда се срина с 4,80 долара — до $278,43/т. Ряз­кото понижение на цените с 5,50 евро за тон отбеляза вчера и мел­ничар­с­ката пшеница на бор­сата в Париж — до EUR 271,25 /т, като плъз­гането на цените надолу продъл­жава и днес — до EUR268,75/т., в срав­нение с около EUR 290/т вед­нага след колед­ните праз­ници в ЕС.

За понижението на европейс­ките котировки доп­ринесе и поред­ното намаление на прог­нозата на FranceAgrimer за обема на френ­с­кия износ на мека пшеница за трети страни от 9,2 млн.т на 9,0 млн.т.

България

Икономика

Култура

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Бардът и актьор е кумир на руската, а и на световната публика, а популярността му и днес е сравнима с тази на Юрий Гагарин и маршал Жуков

Нав…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювен­тус завър­шиха 0:0 в голямото дерби от 23-ия кръг на италиан­с­ката Серия “А“, а равен­с­т­вото отдалечи “росонерите“ от лидера и …

Прочети още:

Loading...

Свят

Киев се притесни от евакуацията на дипломати

Киев се притесни от евакуацията на дипломати

НАТО подготвя засилване на военното си присъствие по източните граници

Говорителят на украин­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво Олег Николенко нарече “…

Прочети още:

Loading...