Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон08032021

Брой 46, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Измамница отмъкна стотици хиляди левове от доверчиви фермери

Измамница отмъкна стотици хиляди левове от доверчиви фермери

Измамница отмъкна стотици хиляди левове от доверчиви фермери

Хитра измам­ница, пред­с­тавяща се за брокер на земедел­ски земи, трупа присъди и години в зат­вора. Органите на реда отдавна са запоз­нати с Лили Божинова от село Узун­джово. От няколко години “дамата“ шета из Свилен­г­рад­ско и зав­лича с хиляди левове земедел­ски произ­водители, раз­казва мес­т­ният сайт https://stmost.info.

Кариерата на 49-годишната Божинова е засечена от полицията през декем­ври 2015-а г. От тогава до 4 декем­ври 2017 г. успяла да измъкне общо 506 914,60 лева от фер­мер­с­кото семейс­тво Николови. Те обработ­вали земя в района на община Свилен­г­рад. Божинова се свър­зала с тях, пред­с­тавила им се за брокер на нед­вижими имоти и им казала, че поз­нава соб­с­т­веници на земи в зем­лището на село Маточина, които живеят в друг град и искат да ги продадат.

Съп­рузите и обвиняемата се срещ­нали с тях, при което бил офор­мен договор за продажба. В продъл­жение на две години към сметки на Божинова били извър­шени общо 157 парични превода и две плащания на ръка на обща стой­ност 506 914, 60 лева. Когато купувачите питали кога ще им предаде докумен­тите за купените земи, тя отлагала срещите им. Това така и не се е случило, след което бил подаден сиг­нал в полицията. За измамата Божинова получила наказание от 6 години зат­вор, което изтър­пява в Сливен.

Но “успехите“ на лов­ката измам­ница не спират до тук. Район­ният съд в Свилен­г­рад я наказа с 2 години и 4 месеца зат­вор за подобно прес­тъп­ление. Този път през месеците юни и юли 2018 г. Божинова се свър­зала по телефона с жена, която заедно със съп­руга си се занимавали със земеделие и наемали земя за отг­леж­дане на раз­лични кул­тури.

Божинова казала, че е брокер на нед­вижими имоти и че раз­полага с данни и инфор­мация за ниви на обща площ 34 декара, които се продават в зем­лищата на свилен­г­рад­с­ките села Дер­вишка могила, Рай­кова могила и Мус­т­рак. Тя твър­дяла, че соб­с­т­вениците им ги пред­лагали на изгодни цени.

Успяла да убеди жената, че дейс­т­вително може да й съдейс­тва за купуване на земите, но искала пред­варително да получи парите за тях. Така на няколко пъти лековер­ната фер­мерка изп­ратила на мнимата брокерка по посочени от нея сметки общо 13 220 лева. Въп­реки че Божинова обещавала сдел­ките да бъдат офор­мени докумен­тално пред нотариус, това не се случило. Нанесените щети не са въз­с­тановени и сдел­ките не са сключени.

Но и това не е краят. Още едно висящо дело срещу измам­нич­ката има в прокуратурата в Свилен­г­рад. То пак е за измама със земедел­ски имоти. Пред­с­тои да бъде пов­диг­ната обвинение срещу Лили Божинова и по този случай.

България

Още раздори в партията на Слави Трифонов

Още раздори в партията на Слави Трифонов

Бивши активисти се бунтуват срещу парашутисти в листите и авторитарен подход на сценариста Тошко Йорданов

Раз­дорите в пар­тията на Слави Трифо…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Корпоративната социална отговорност - норма на поведение в света на бизнеса

Изследване сред 300-те най-големи работодатели у нас дава картината в сектора

COVID-19 не отне от Кодексa за социално осигуряване (КСО) про…

Прочети още:

Loading...

Култура

Убийство без убийство в Театър 199

История на роман­тични премеж­дия и прес­тъпни кроежи, зафор­мени в комедия от две жени и един мъж. Пиесата ще гледаме на 22 март в Театър 199. …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят