Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21012021

Брой 14, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Топ­лото време в Доб­ру­джа и днев­ните тем­ператури от порядъка на 1315 градуса нарушават порядъка в пчел­ните семейс­тва. „На 1 януари пчелите носеха прашец, тъй като вече има цъф­нал дрян в гората. Прашец намираха и от напъпили тревички, но най-много беше от дрян, който е жълт на цвят“, сподели за Агри.бг Недялка Михова, пчелар от доб­рич­кото село Прилеп. Там заедно със семейс­т­вото си стопан­ката е изг­радила Медена къща, в която освен че се добива мед, се пред­с­тавя животът на пчелите от древ­ността до днес. По това време на годината пчелите трябва да са в покой, но топ­лото време ги активира. „До момента нямаме зима, това не е нор­мално за сезона. За съжаление, вече няколко години поред е така. Само ние с поведението си сме виновни за промените в природата и природ­ните закони, няма как да тър­сим вината другаде“, категорична е още Недялка.

Пчелар­ката раз­казва, че стените на стък­ления кошер, който е на видно място в двора на Медената къща, са много топли. „Това показва, че май­ката вече снася яйца и има бебета. Не ми се мисли какво ще се случи с тях при рязко зас­тудяване. В такива случаи, за да ги стоп­лят, пчелите са около тях, треп­кат с крилца, повишават тем­пературата. Това обаче ги изтощава много“, раз­к­рива тайни от необят­ния свят на пчелите Недялка.

Пчелите от студ не умират, от глад умират! Затова е важно да им се помогне!“, смята стопан­ката и допълва, че в тези трудни времена на световна пан­демия пчелите и пчел­ните продукти са истин­ско лекар­с­тво. Затова през годините тя е раз­работила раз­лични ком­бинации от мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и тър­тееви личинки. Всичко е с една цел — да се под­помогне имун­ната сис­тема на човеш­кия организъм да се справи с проб­лемите.

Недялка е дъл­гогодишен пчелар. През 20132014 г. успява да реализира своята мечта и да съз­даде Медената къща. В нея тя с любов и поз­нание раз­казва за уникал­ния свят на пчелите и организацията, която цари вътре в него. Стопан­ката е категорична, че човек може много да се учи от пчелите, стига да иска.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят