Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21012021

Брой 14, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Очакваното рязко застудяване притеснява добруджанските фермери

Очакваното рязко застудяване притеснява добруджанските фермери

Очакваното рязко застудяване притеснява добруджанските фермери

Сор­товете пшеница, които се отг­леж­дат в региона, са студоус­той­чиви, но винаги има риск от изм­ръз­ване при тем­пература 1015 градуса под нулата, как­вато е прог­нозата за близ­ките дни

Зър­ноп­роиз­водителите в Доб­ричка област, в която традиционно се отг­лежда най-много пшеница в страната, се надяват снеж­ната пок­ривка, макар и малка, да пред­пази младите посеви при очак­ваното рязко зас­тудяване на времето.

Сор­товете пшеница, които се отг­леж­дат в региона, са студоус­той­чиви, но винаги има риск от изм­ръз­ване при тем­пература 1015 градуса под нулата, как­вато е прог­нозата за близ­ките дни, заяви пред БТА пред­седателят на Национал­ната асоциация на зър­ноп­роиз­водителите /НАЗ/ Кос­тадин Кос­тадинов. По думите му снегът в рав­нината е едва два сан­тиметра и все пак ще пази младите пшеници, но има и непок­рити полета. Важ­ното е в масивите да не се образува поледица, каза Кос­тадинов. Пред­седателят на бран­шовата организация комен­тира, че пшеничените посеви в региона са в раз­личен етап на раз­витие, тъй като сеит­бената кам­пания някъде е протекла през сеп­тем­ври, а другаде — в края на ноем­ври. Има посеви, които вече са братили, а други са по-уязвими, каза Кос­тадинов.

Според данни на НАЗ в Доб­рич­кия регион няма навод­нени полета след дъж­довете през пос­лед­ните дни. При нат­рупаните вече около стотина литра на квад­ратен метър в чер­нозема има добри запаси от влага и пшеницата се зеленее. Новата реколта в областта се очаква от около 1 200 000 декара.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят