Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28092020

Брой 185, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.68113 BGN1 GBP = 2.14119 BGN1 CHF = 1.81129 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им

Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им

Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им

Решението на правител­с­т­вото да се подава вода от язовир „Бел­мекен“ към Пер­ник ще доведе до липса на поливна вода през лет­ните месеци в цялата област Пазар­джик. За това сиг­нализира доц. Хрис­тина Геор­гиева, дирек­тор на Опит­ната стан­ция за поливно земеделие в Ивайло. Лип­сата на вода за поливане на земедел­с­ките кул­тури ще влоши качес­т­вото на продук­цията и ще намали добивите, допълни още доц. Геор­гиева, пише Телемедиа.

За решаване на кризата с водата в Пер­ник в края на миналата сед­мица правител­с­т­вото реши миньор­с­кият град да получава вода от язовир „Бел­мекен“ през софийс­ката ВиК инф­рас­т­рук­тура. За пер­ничани ще бъдат осигурени по 300 л. в сек. или 700 хиляди кубични метра на месец. Според дирек­тора на Опит­ната стан­ция за поливно земеделие в Пазар­джик, отк­лоняването на вода от язовира ще намали количес­т­вото на полив­ната вода в цялата област.

Според доц. Геор­гиева трябва да се работи по проб­лема за опаз­ване на налич­ната вода и ней­ното прид­виж­ване по канал­ната мрежа. Според нея в Пазар­джиш­кия регион има и под­земни води, така че част от необ­ходимата вода за поливане на зелен­чуковите кул­тури се осигурява с пом­пени стан­ции, но пък проб­лемът с лип­сата на вода по каналите все още е налице. Тя прог­нозира, че с водоподаването от язовир „Бел­мекен“ към Пер­ник той ще се задъл­бочава.

България

Икономика

Култура

Спорт

Сърбин замеси Гришо в скандал с COVID-19

Най-добрият бъл­гар­ски тенисист Григор Димит­ров беше забър­кан в скан­дал с коронавирус в Париж. Треньорът на отс­т­ранения от „Ролан Гарос“ Дами…

Прочети още:

Loading...

Свят