Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Тежка кампания за фермерите от Силистренско

Дъждове спряха прибирането на ечемика, ще се затрудни и жътвата на пшеница

Валежите през пос­лед­ните дни не поз­волиха на земедел­с­ките стопани от област Силис­тра да влязат в полетата за прибиране на рекол­тата от ечемик. „В продъл­жение на 4 часа валя само в четвъртък.Още преди дъж­довете влязохме с ком­бай­ните, но влагата на зър­ното беше висока и решихме да изчакаме”, раз­казва за Агри.БГ Здравко Димит­ров от село Чер­ногор. Фер­мерът има да прибира 2000 дка с ечемик, който е готов за жътва. „Сега има опас­ност да се пречупи целия клас и да се съсипе рекол­тата”, не крие притес­ненията си стопанинът. Сумарно до момента валежите в района на стопан­с­т­вото му от 10 000 дка въз­лизат на 300 литра. „Това не е добре за жит­ните кул­тури, но от друга страна е добре за пролет­ниците. Царевицата е в много добро със­тояние”, успокоява се Здравко Димит­ров.

Сега фер­мерът с тревога следи прог­нозите за времето, според които дъж­довете ще продъл­жат до сряда идната сед­мица и до тогава няма да може да се жъне. „Ще трябва да изчакаме още ден-два да изсъхне и тогава да поч­нем жът­вата на ечемик и пшеница. Общо 5000 дка имам с житни кул­тури”, допълва фер­мерът. Той посочи, че през изминалото лято кар­тината е била коренно раз­лична в Силис­т­рен­ска област. Тогава в продъл­жение на 70 дни не е пад­нала нито капка дъжд.

През този сезон стопаните от край­дунав­с­ката област ще жънат общо 490 000 дка с пшеница. Очак­ванията им са да добият средно по 550 кг/дка, стига времето и дъж­довете да поз­волят. „През пос­лед­ните дни се изсипаха много дъж­дове. Два пъти засичаме по 50 литра и вече имам цели езера по падините, там, където се събира водата”, раз­казва Иван Доб­рев, пред­седател на ЗК16 декем­ври” в силис­т­рен­с­кото село Гар­ван. Стопанинът е притес­нен за прибирането на рекол­тата от пшеница. По думите му житата прегоряха от високите тем­ператури и преминаха твърде бързо през фаза восъчна зрялост. „Не очак­вам добра година за пшеницата. Кул­турата узря преж­дев­ременно. Мис­лех, че след 1 юли ще вляза да жъна, но трябва да стане по-рано”, допълва още Иван Доб­рев и продъл­жава: „Тежка жътва ще бъде. Времето се очер­тава промен­ливо. Ще вали до средата на другата сед­мица, а при влага над 50 % не може да се жъне”. Според земедел­с­кия стопанин влагата трябва да спадне на 30 %, за да е успешно прибирането на зър­ното. В кооперацията в село Гар­ван се обработ­ват общо 19 000 дка земя с основ­ните пол­ски кул­тури. В стопан­с­кия двор се отг­леж­дат още малко овошки и зелен­чуци.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Култура

Русен­с­ката опера пред­с­тавя “Набуко“ на отк­рита сцена

Днес Русен­с­ката опера ще пред­с­тави спек­такъла “Набуко“ от Дж. Верди под отк­рито небе от 21.00 ч на площада пред Операта. На сцената ще изляз…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Уволнили Христо Марашлиев заради „неправилно дишане“

Увол­нили Христо Мараш­лиев заради „неп­равилно дишане“

Директорът на школата Пауло Кардозо е една „португалска еднодневка“ на „Армията“, заяви бившият треньор на ЦСКА

Христо Мараш­лиев беше увол­нен…

Прочети още:

Loading...