Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 276, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Папа Франциск завърши посещението си в Гърция с послания за бежанците

Папа Франциск завърши посещението си в Гърция с послания за бежанците

Папа Франциск завърши посещението си в Гърция с послания за бежанците

Папа Фран­циск завърши вчера 3-дневното посещение в Гър­ция с пос­лания за съп­ричас­т­ност към съд­бата на бежан­ците и хората, под­ложени на страдания предаде БНР.

Акцен­тите в срещите и пос­ланията на главата на Римокатоличес­ката цър­ква, отп­равени от Гър­ция, са в посока към бежан­с­ката криза и дек­ларацията, че Европа е раз­дирана от „националис­тически егоизъм“ по въп­роса за миг­рацията. Според него дейс­т­вията на Европейс­кия съюз по преодоляване на миг­ран­т­с­ката криза са „некоор­динирани“, а „решенията временни“. От о. Лес­бос папата призова към съп­ричас­т­ност към съд­бата на бежан­ците и преди всичко към децата, които се намират в бежан­ски лагери. Папата отбеляза, че сме свидетели на обръщане на гръб на демок­рацията, не само в Европа. Срещата с архиепис­копът на Атина и цяла Гър­ция Йероним се определя като историческа и се тъл­кува като сближаване между Рим и гръц­ката цър­ква.

Папа Фран­циск окуражи младите хора да след­ват меч­тите си и да не се под­дават на днеш­ните кон­суматор­ски “сирени“, които обещават лесни удовол­с­т­вия, предаде АП. Папата се срещна с ученици от католичес­кото училище в Атина на пос­лед­ното събитие в рам­ките на пет­д­нев­ната визита в Гър­ция и Кипър, която беше доминирана от без­покойс­т­вото му от теж­кото положение на миг­ран­тите, опит­ващи се да влязат в Европа. При раз­говора с младежите Светият отец ги е окуражил да се придър­жат към вярата и да устояват на изкушението за пос­тигане на материални цели. Той е цитирал “Одисея“ на Омир и изкушението на сирените, “които с пес­ните си омагьос­ват моряците и ги карат да се раз­биват в скалите“. “Днеш­ните сирени искат да Ви очароват със съб­лаз­нителни и нас­тоятелни съоб­щения, които са фокусирани върху лесни печалби, фал­шиви кон­суматор­ски нужди, култа за физичес­кото здраве, за забав­ление на всяка цена“, е отбелязал Фран­циск. “Всичко това е като фойер­вер­ките — плам­ват за момент, но после се прев­ръщат в пушек във въз­духа“.

“Смисълът на живота не се намира като стоиш на брега, в очак­ване вятърът да донесе нещо ново. Спасяването на животи в отк­рито море, плаването в прес­лед­ване на меч­тите, истин­ски мечти — тези, които прес­лед­ваме с отворени очи, тези, които изис­к­ват усилие, битки, попътен вятър, изненад­ващи бури … не се парализирайте от страх — меч­тайте! Меч­тайте заедно!“, заяви още папата.

България

Икономика

Култура

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Бардът и актьор е кумир на руската, а и на световната публика, а популярността му и днес е сравнима с тази на Юрий Гагарин и маршал Жуков

Нав…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювен­тус завър­шиха 0:0 в голямото дерби от 23-ия кръг на италиан­с­ката Серия “А“, а равен­с­т­вото отдалечи “росонерите“ от лидера и …

Прочети още:

Loading...

Земеделие