Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 69, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) “Дейли Мирър“: Нов лидер на “Ал Кайда“ подготвя атентати

“Дейли Мирър“: Нов лидер на “Ал Кайда“ подготвя атентати

“Ал Кайда“ вероятно под­готвя атен­тати, подобни на тези от 11 сеп­тем­ври 2001 г.“, пише британ­с­кият в. “Дейли мирър“, пише Епицен­тър.

Според източ­ник от разуз­навателна служба светов­ната терорис­тична мрежа има нов лидер. “Айман Заухири, който нас­леди Осама бин Ладен след убийс­т­вото му от американ­ски военни в Пакис­тан на 2 май 2011 г., или е мър­тъв или вече не ръководи “Ал Кайда“. Сега ислямис­тите са под начал­с­т­вото на Сейф ал Адел (на араб­ски — Меча на отмъщението)“, казал екс­перт, пожелал аноним­ност.

По думите на специалиста новият водач е роден в Египет през 1960 или 1963 г. под името Мохамед Салах ал дин Зай­дан. “Той вероятно е получил военно образование в Съвет­с­кия съюз и се е издиг­нал до пол­ков­ник в армията на родината си. Биог­рафията на “Меча на отмъщението“ е богата. Този мъж в края на 80-те години на миналия век е взел учас­тие в бор­бата срещу рус­наците в Афганис­тан, терорис­тич­ните актове срещу американ­с­ките посол­с­тва в Кения и Тан­зания на 7 август 1998 г., отнели живота на над 200 души, убийс­тва на цивилни и опоненти на режима на талибаните в Афганис­тан (19962001 г.) и прес­тъп­ления срещу човечес­т­вото по време на започ­налата през 2011 г. граж­дан­ска война в Сирия“, посочва още събесед­никът на медията.

“Мечът на отмъщението е много по-опасен и от бен Ладен, и от Захуахири. Този човек има солидна военна под­готовка, опит в организирането и извър­ш­ването на атен­тати и много добри организационни и лидер­ски качес­тва. Вероятно той вече провежда реформи в “Ал Кайда“ и планира удари, подобни на тези от 11 сеп­тем­ври.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Карлос Насар с европейско сребро в дебюта си при мъжете

17-годишният български щангист подобри рекорда на Стария континент в изтласкването

Успеш­ното пред­с­тавяне на Бъл­гария на европейс­кото пър­венст…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Нов модел на ОСП дава свобода в програмиране на мерките

Нов модел на ОСП дава свобода в програмиране на мерките

Националните приоритети и специфики да са водещи при изготвяне на Стратегическите планове

Как върви изгот­вянето на Стратегичес­ките планове за…

Прочети още:

Loading...