Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон08032021

Брой 46, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Десетки хиляди жители на Австралия излизат да протестират срещу националния празник

Десетки хиляди жители на Австралия излизат да протестират срещу националния празник

Десетки хиляди жители на Австралия излизат да протестират срещу националния празник

Коренното население днес е много по-малко от колонизаторите

Десетки хиляди авс­т­ралийци излязоха, въп­реки мер­ките заради коронавируса, да протес­тират срещу национал­ния праз­ник, който чес­тва прис­тигането в Авс­т­ралия на пър­вите британ­ски засел­ници през 1788 г. и който те смятат за обида за корен­ното население, предаде АФП.

За мнозина авс­т­ралийци отбеляз­ваният на 26 януари — Ден на Авс­т­ралия — напомня за потис­кането на мес­т­ните народи. Те нас­тояват влас­тите да прераз­г­ледат въп­роса за праз­ника, тъй като според тях той отбелязва един­с­т­вено “Деня на нашес­т­вието“.

Хиляди хора се стекоха в цен­търа на Сидни въп­реки зап­лахите за глоби и арести от полицията заради заб­раната за събирането на повече от 500 души на едно място. Асоциациите, които обик­новено организират демон­с­т­рациите по повод “Деня на нашес­т­вието“, отмениха традицион­ното шес­т­вие.

“За нас това е ден на кул­турен геноцид. Семейс­т­вата ни бяха раз­бити. Години на болести и глад. А пос­ледиците за поколенията продъл­жават да се усещат и днес“, каза Дилан Бут, абориген от Нов Южен Уелс.

Протес­тни прояви имаше из цяла Авс­т­ралия, като организаторите им в повечето случаи изис­к­ваха от учас­т­ниците да носят маски или да спаз­ват физическа дис­тан­ция.

В голямо шес­т­вие в Мел­бърн учас­т­ваха към 10 000 души, движещи се на групи от по стотина души, за да спаз­ват ограниченията.

Денят на Авс­т­ралия, който е национален праз­ник едва от 1994 г., от няколко години е пред­мет на все по-остра полемика, отбелязва АФП.

Аборигените, които населяват Авс­т­ралия от най-малко 40 000 години и са били около 1 млн. души при прис­тигането на пър­вите засел­ници през 1788 г., днес пред­с­тав­ляват не повече от 3 процента от 25-милионното население на страната. Тоест сега те са по-малко, откол­кото в началото на колонизацията.

България

Още раздори в партията на Слави Трифонов

Още раздори в партията на Слави Трифонов

Бивши активисти се бунтуват срещу парашутисти в листите и авторитарен подход на сценариста Тошко Йорданов

Раз­дорите в пар­тията на Слави Трифо…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Корпоративната социална отговорност - норма на поведение в света на бизнеса

Изследване сред 300-те най-големи работодатели у нас дава картината в сектора

COVID-19 не отне от Кодексa за социално осигуряване (КСО) про…

Прочети още:

Loading...

Култура

Убийство без убийство в Театър 199

История на роман­тични премеж­дия и прес­тъпни кроежи, зафор­мени в комедия от две жени и един мъж. Пиесата ще гледаме на 22 март в Театър 199. …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...