Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 276, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ердоган: Признаването на Нагорни Карабах от френския парламент е “пълна катастрофа“

Ердоган: Признаването на Нагорни Карабах от френския парламент е “пълна катастрофа“

Ердоган: Признаването на Нагорни Карабах от френския парламент е “пълна катастрофа“

Десетки хиляди протестираха в Ереван с искане за оставка на премиера Никол Пашинян

Тур­с­кият президент Реджеп Ердоган определи резолюцията на френ­с­кия пар­ламент за приз­наване на Нагорни Карабах като “пълна катас­т­рофа“, съобщи Анадол­с­ката аген­ция.

В чет­вър­тък дол­ната камара на френ­с­кия пар­ламент прие необ­вър­з­ваща резолюция в под­к­репа на приз­наването на Нагорни Карабах — отцеп­нически регион на Азер­байджан, населен предимно с арменци. На 25 ноем­ври подобна резолюция прие и френ­с­кият Сенат. Френ­с­кият вън­шен минис­тър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че не споделя този призив.

В събота Ердоган каза, че резолюцията на френ­с­кия пар­ламент е “пълна катас­т­рофа отвъд границите на скан­дал­ното“. На отк­риването на магис­т­рала в Източна Тур­ция той каза по видеокон­ферен­тна връзка, че такава атака срещу суверен­ните права на една дър­жава е неп­рием­лива. “Надяваме се, че меж­дународ­ната общ­ност ще отвърне на подобен под­ход, въз­п­риет от Фран­ция, който е опасен и е зап­лаха за всички дър­жави“, каза Ердоган. Той предуп­реди, че Европа ще претърпи най-големи щети от такова отк­лоняване, защото тя дължи нас­тоящото си политическо един­с­тво на “много кър­вав и мрачен период на борба“.

Десетки хиляди привър­женици на опозицията излязоха в събота на демон­с­т­рация в армен­с­ката столица Ереван с искане за остав­ката на премиера Никол Пашинян, критикуван заради сключеното от него споразумение за прек­ратяване на воен­ните дейс­т­вия в Нагорни Карабах. Над 20 000 души се съб­раха в цен­търа на Ереван в ран­ния следобед, за да изразят недовол­с­т­вото си от сключеното от Пашинян споразумение, с което на прак­тика Армения призна победата на Азер­байджан в продъл­жилия шест сед­мици кон­ф­ликт в Нагорни Карабах.

По силата на споразумението между Баку и Ереван, под­писано под егидата на Русия на 9 ноем­ври, Армения се съг­ласи да предаде на Азер­байджан значителни територии, намирали се доп­реди това под неин кон­т­рол. Голям брой арменци въз­п­риемат споразумението като национална катас­т­рофа и нас­тояват Никол Пашинян да подаде оставка. Учас­т­ниците в демон­с­т­рацията носеха армен­ски знамена и пор­т­рети на армен­ски вой­ници, загинали на фронта.

Протес­тна акция прик­лючи пред правител­с­т­вената вила на премиера Пашинян, където опозицион­ните политически сили обявиха, че ако до 8 декем­ври той не подаде оставка, те ще започ­нат демон­с­т­рации в цялата страна.

По силата на споразумението от 9 ноем­ври Армения се задължи да предаде на Азер­байджан районите на Лачин, Кал­ба­джар и Агдам, които от 1994 г. досега бяха извън кон­т­рола на Баку.

България

Икономика

Култура

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Бардът и актьор е кумир на руската, а и на световната публика, а популярността му и днес е сравнима с тази на Юрий Гагарин и маршал Жуков

Нав…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювен­тус завър­шиха 0:0 в голямото дерби от 23-ия кръг на италиан­с­ката Серия “А“, а равен­с­т­вото отдалечи “росонерите“ от лидера и …

Прочети още:

Loading...

Земеделие