Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб26092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бразилия обяви извънредно положение заради пожари в най-големите тресавища в света

Бразилия обяви извънредно положение заради пожари в най-големите тресавища в света

Бразил­с­кото правител­с­тво обяви извън­редно положение в щата Мато Гросо до Сул заради пожари в Пан­танал, най-голямата заб­латена низина в света, предаде ДПА. Извън­ред­ното положение беше въведено с минис­тер­ски указ, за да може щат­с­ките власти да получават федерални сред­с­тва за спасителни дейс­т­вия и борба с пожарите. Засега не е ясно колко пари ще бъдат отпус­нати и кога. Меж­дув­ременно служби за опаз­ване на окол­ната среда, вой­ници и мес­тни пожар­никари се борят с пламъците.

От началото на годината до 13 сеп­тем­ври бяха регис­т­рирани 14 489 огнища на пожари, докато за същия период на миналата година те са били 4699. Пожарите вече унищожиха около 10 на сто от Пан­танал. Засег­натият район е приб­лизително с раз­мерите на Израел.

Земята в Пан­танал е тол­кова суха, че една искра е дос­татъчна, за да предиз­вика пожар, отбелязва ДПА. Под­пал­ването е най-лесният и евтин начин за соб­с­т­вениците на малки ферми да раз­чис­тят терените и да ги под­гот­вят за сеитба, но понякога пожарите излизат от кон­т­рол. Също като в района на Амазонка в Пан­танал част от земите се изпол­з­ват за пасища и отг­леж­дане на соя, което променя облика на природ­ния регион. Тресавищата са раз­положени в щата Мато Гросо до Сул, част от Мато Гросо и по-малки територии в съсед­ните Боливия и Параг­вай. Заб­латената впадина е пресечена от мрежа от реки и езера, които през зим­ния сезон често пресъх­ват. В района живеят ягуари, пуми и капибари — най-големият гризач в света, както и стотици видове птици.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...