Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 149, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Заболяване на кръвта стои зад митовете за вампирите

Митът за вам­пирите се основава на реално заболяване на кръвта, съобщи елек­т­рон­ното издание МедикълЕк­с­п­рес. Историята на граф Дракула, описана от Брам Стокър, е вдъх­новена от раз­казите на негов поз­нат, унгар­ски писател за фол­к­лорни вяр­вания в Източна Европа.

Всъщ­ност в основата на митовете за вам­пирите стои заболяването пор­фирия, което било широко раз­п­рос­т­ранено сред благород­ниците и кралете в Източна Европа през сред­ните векове, казва Май­къл Хеферън от универ­ситета Куинс в Кин­г­с­тън, Канада.

По време на испан­с­ката инк­визиция (14781834), 600 “вам­пира“ били изгорени на клада. Хеферън пише, че част от набедените за вам­пири жер­тви на инк­визицията били невинни пациенти с пор­фирия. Това обяс­нява страха на пациен­тите с това кръвно заболяване от кръста и всичко, свър­зано с хрис­тиян­с­ката цър­ква по онова време.

Урината на бол­ните от пор­фирия е тъм­ночер­вена, затова нав­ремето хората смятали, че причина за това е, че пият кръв. Връз­ката с чесъна пък се обяс­нява с факта, че съдър­жанието на сяра в него предиз­виква прис­тъпи със силна болка у страдащите от пор­фирия.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Култура

Русен­с­ката опера пред­с­тавя “Набуко“ на отк­рита сцена

Днес Русен­с­ката опера ще пред­с­тави спек­такъла “Набуко“ от Дж. Верди под отк­рито небе от 21.00 ч на площада пред Операта. На сцената ще изляз…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие