Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Новият коронавирус е най-тежката спешна здравна заплаха за Китай от 1949 г., заяви Си Цзинпин

Новият коронавирус е най-тежката спешна здравна заплаха за Китай от 1949 г., заяви Си Цзинпин

Новият коронавирус е най-тежката спешна здравна заплаха за Китай от 1949 г., заяви Си Цзинпин

Италия изолира 11 селища заради над 100 случая на заразяване с Ковид-19

Новият коронавирус е най-тежката спешна здравна зап­лаха за Китай от съз­даването на КНР през 1949 г. Това заяви днес президен­тът Си Цзин­пин, като същев­ременно призна, че има пропуски в бор­бата със заразата, предаде АФП. Епидемията от вирусна пнев­мония, заразила близо 77 000 души в Китай и взела над 2400 жер­тви, “е криза, голямо изпитание за всички нас“, каза той, цитиран от национал­ната телевизия.

През 20022003 г. в Китай избухна и епидемия от т. нар. Тежък остър рес­пираторен син­д­ром (ТОРС), при която починаха към 650 души в страната, вкл. в Хон­конг. В срав­нение с нея новото заболяване изг­лежда “е по-трудно да се предот­в­рати и овладее“, заяви китайс­кият президент на съвещание с вис­шите ръководители на страната. Китайс­ките власти фак­тически пос­тавиха под каран­тина преди месец град Ухан, пър­воначал­ното огнище на вируса, с 11-милионно население.

Епидемията, плъз­нала из трий­сетина страни и територии, силно забави китайс­ката икономика. Си Цзин­пин призна, че тя “неиз­бежно силно ще се отрази на икономиката и общес­т­вото“, но увери, че пос­ледиците ще са крат­кот­райни и ще може да бъдат овладени.

Италиан­с­кото правител­с­тво обяви вчера, че ще пред­п­риеме мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в север­ната област Лом­бар­дия, предаде АФП. Броят на случаите на новия коронавирус в областта нарасна до 89, съобщи губер­наторът Атилио Фон­тана. С това общият брой на заразените в страната над­х­върли 100, добави Фон­тана.

“Без специално раз­решение не се раз­решава нито влизане, нито излизане от облас­тите, смятани за огнища на зараза“, заяви пред медиите премиерът Джузепе Конте. Той обяви също, че в тези райони се зат­варят пред­п­риятията и учеб­ните заведения и се анулират общес­т­вените прояви, вкл. кар­навали и спор­тни със­тезания.

Основ­ното огнище на заразата е в мал­кият град Кодоньо, на 60 км югозападно от Милано. В града и деветте околни селища бяха зат­ворени всички места, на които се събират много хора. Другото огнище на зараза е селището Во Еуганео, в област Венето. Това е род­ното място на починалият 78-годишен италианец, заразен с новия коронавирус.

Същев­ременно на 180 израел­ски ученици е препоръчано да пазят стаята в течение на 14 дни от вчера, след като са кон­так­тували с южнокорейски туристи, заразени с новия коронавирус. Това съобщи минис­тер­с­т­вото на образованието в Израел, предаде АФП.Това са ученици от три училища в страната, посетени нас­коро от учас­т­ници в образователни екс­кур­зии за хрис­тиян­ски пок­лон­ници от Южна Корея, 18 от които са дали положителни проби за новия коронавирус след зав­ръщането си в родината, става ясно от комюникета на израел­с­кото ведом­с­тво. Минис­тер­с­т­вото е раз­поредило да останат по домовете си и 18 преподаватели от трите учебни заведения, а също така един служител от охраната.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Култура

Русен­с­ката опера пред­с­тавя “Набуко“ на отк­рита сцена

Днес Русен­с­ката опера ще пред­с­тави спек­такъла “Набуко“ от Дж. Верди под отк­рито небе от 21.00 ч на площада пред Операта. На сцената ще изляз…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие