Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28092020

Брой 185, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.68113 BGN1 GBP = 2.14119 BGN1 CHF = 1.81129 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Бившият президент на Судан Омар ал Башир ще бъде съден за геноцид

Бившият президент на Судан Омар ал Башир ще бъде съден за геноцид

Бившият президент на Судан Омар ал Башир ще бъде съден за геноцид

Преход­ните власти в Судан се съг­ласиха да предадат бив­шия президент Омар ал Башир на Меж­дународ­ния наказателен съд (МНС), за да бъде съден по обвинения в геноцид и военни прес­тъп­ления, съобщи Би Би Си.

Башир е обвиняван за тежки прес­тъп­ления по време на кон­ф­ликта в раз­мир­ната западна област Дар­фур, който избухна през 2003 г. и доведе до смъртта на 300 000 души. Преход­ните судан­ски власти поеха ангажимент по време на мирни преговори с бун­тов­нически групировки от Дар­фур да предадат бив­шия президент на МНС. “Справед­ливост не може да бъде пос­тиг­ната, ако не излекуваме раните“, каза говорителят на правител­с­т­вото Мохамед Хасан ат Таиши. Той уточни, че освен Башир, на базирания в Хага меж­дународен трибунал ще бъдат предадени още трима души. Таиши е цивилен член на Суверен­ния съвет — включ­ващ и военни смесен орган, който ръководи прехода на Судан към демок­рация.

МНС пов­дигна обвинения на авторитар­ния судан­ски президент във връзка с кон­ф­ликта в Дар­фур още през 2009 г. Судан дълго време отказ­ваше да предаде на съда Башир. Ситуацията обаче се промени след падането му от власт през април м. г., пред­шес­т­вано от протести.МНС бе съз­даден с договор под егидата на ООН от 2002 г. Юрис­дик­цията му е приз­ната от 123 дър­жави. Сред тях обаче не са страни като Съединените щати, Русия, Китай и Индия.

България

Икономика

Култура

Спорт

Сърбин замеси Гришо в скандал с COVID-19

Най-добрият бъл­гар­ски тенисист Григор Димит­ров беше забър­кан в скан­дал с коронавирус в Париж. Треньорът на отс­т­ранения от „Ролан Гарос“ Дами…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Тежка есен за родните картофопроизводители

Тежка есен за родните картофопроизводители

Помощта за бранша е пренебрежимо малка и не покрива дори половината от разходите, направени за тазгодишното производство, казват земеделци

Из…

Прочети още:

Loading...