Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Джонсън обещава бърз Брекзит, Корбин - нова сделка и референдум

Джонсън обещава бърз Брекзит, Корбин - нова сделка и референдум

Джонсън обещава бърз Брекзит, Корбин - нова сделка и референдум

След едночасов телевизионен дебат британският премиер спечели 51% от зрителите, а лидерът на лейбъристите - 49%

Британ­с­кият премиер Борис Джон­сън увеличи залога в своите предиз­борни обещания, като заяви, че само той е в със­тояние да изведе Великоб­ритания бързо от ЕС. Той пое този ангажимент в телевизионен дебат с лидера на опозицион­ната Лей­бърис­тка пар­тия Джереми Кор­бин по британ­с­ката телевизия Ай Ти Ви във втор­ник, съобщи Рой­терс.

След едночасовия дебат проуч­ванията показаха, че зрителите са раз­делени по въп­роса кой от двамата е излязъл победител. Според 51 процента това е Джон­сън, а според 49 процента — Кор­бин. Анализатори комен­тираха, че този резул­тат е по-скоро в полза на лей­бърис­т­кия лидер, който изос­тава в социологичес­ките проуч­вания.

И двамата лидери се опитаха да под­копаят позицията на другия в пър­вия подобен дебат преди общите избори на 12 декем­ври, свикани от Джон­сън в опит да преодолее безиз­ходицата около Брек­зит, която вреди на позицията на Великоб­ритания в света и на петата най-голяма световна икономика.

“Ние сигурно ще излезем (от ЕС) на 31 януари, защото имаме сделка. Всичко е готово“, заяви Джон­сън. Британ­с­кият премиер обещава да приложи сдел­ката, която договори с Брюк­сел, и да изведе Великоб­ритания от Съюза до 31 януари. Той се ангажира да спази срока до 2020 г. за пос­тигане на тър­гов­ско споразумение за дъл­гос­роч­ните отношения на страната с ЕС.

Кор­бин обаче каза, че вместо бър­зина Джон­сън обещава още години на преговори, за да осигури тър­гов­ска сделка в канад­ски стил, в която, според него, правител­с­т­вото планира да продаде общес­т­веното здравеопаз­ване. Джон­сън отх­върли това обвинение.

“Мисълта, че сдел­ката на министър-председателя Борис Джон­сън може да бъде прокарана и прик­лючена до края на януари, е нап­раво без­с­мис­лица“, заяви Кор­бин. Лидерът на лей­бърис­тите иска да договори нова сделка за излизане от ЕС и да я пос­тави на референ­дум в рам­ките на шест месеца заедно с оставането в Евросъюза като въз­можен избор. По време на дебата Кор­бин каза, че ще уважи резул­тата от такъв референ­дум, какъвто и да бъде той.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Култура

Русен­с­ката опера пред­с­тавя “Набуко“ на отк­рита сцена

Днес Русен­с­ката опера ще пред­с­тави спек­такъла “Набуко“ от Дж. Верди под отк­рито небе от 21.00 ч на площада пред Операта. На сцената ще изляз…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие