Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед09082020

Брой 149, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65147 BGN1 GBP = 2.17235 BGN1 CHF = 1.81785 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Американските войски се изтеглят от най-голямата си база в Сирия

Американските войски се изтеглят от най-голямата си база в Сирия

Американските войски се изтеглят от най-голямата си база в Сирия

Ердоган даде на кюрдските бойци 120 часа срок напуснат “зоната за сигурност“

Американ­с­ките сили са се изтег­лили от най-голямата си база в север­ната част на Сирия, съобщи АФП, като се позова на свой корес­пон­дент на терен и на неп­равител­с­т­вена организация.

Над 70 бронирани автомобила със закачени на тях знамена на САЩ, превоз­ващи военно оборуд­ване и ескор­тирани от хеликоп­тери, са преминали през град Тал Тамр, видя корес­пон­дент на АФП.

По-рано този месец САЩ обявиха, че ще изтег­лят своите около 1000 военни от Северна Сирия, а Тур­ция пред­п­рие военно нас­тъп­ление срещу кюр­д­с­ките фор­мирования, кон­т­ролиращи региона.

“Това е най-голямата американ­ска военна база в север­ната част на Сирия и чет­върто изтег­ляне на американ­ски части“, каза дирек­торът на цен­търа Рами Абдел Рах­ман.

През пос­лед­ните дни американ­ците се изтег­лиха от още 3 бази, включително тази до град Ман­бидж и още една база до Кобане, близо до тур­с­ката граница.

Меж­дув­ременна тур­с­кият президент Реджеп Ердоган заяви, че ще “раз­бие главите“ на кюр­д­с­ките бойци в Сирия, ако те не се изтег­лят в срок от 120 часа.

“Днес е вторият ден от прек­ратяването на операцията. Срокът изтича във втор­ник през нощта. Ако дадените на Тур­ция обещания не бъдат изпъл­нени, няма да чакаме като преди. Ще продъл­жим операцията и ще продъл­жим да унищожаваме терорис­тите“, каза Ердоган в реч в град Кай­сери.

Тур­с­кият минис­търът на отб­раната Хулуси Акар също заяви, че тур­с­ките войски в Северна Сирия са готови да продъл­жат офан­зивата си, ако споразумението с Вашин­г­тон за прек­ратяване на кон­ф­лик­тане е изцяло изпъл­нено.

Тур­ция и Вашин­г­тон се договориха в чет­вър­тък Анкара да спре офан­зивата си за 120 часа, докато сирийс­ките милиции Сили за защита на народа се оттег­лят от “зоната за сигур­ност“ в Североиз­точна Сирия.

В събота примирието се удър­жаше по сирийс­ката граница. Спряхме операцията за 5 дни. За това време тер­рорис­тите трябва да се изтег­лят, заяви Акар.

Икономика

БАБХ проверява сиренето и кашкавала в търговските вериги

БАБХ проверява сиренето и каш­кавала в тър­гов­с­ките вериги

Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации

Бъл­гар­с­ката аген­ция по безопас­ност на храните, Коми…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500-600 хиляди на месец

Свиват бюджетът на „Герена“ до 500600 хиляди на месец

Името на фир­мата, отпус­нала заема, не може да бъде оповес­тена, заради нежеланието на самата ком­пания, заяви Павел Колев

Бюджетът на Лев­ски за…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...