Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28092020

Брой 185, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.68113 BGN1 GBP = 2.14119 BGN1 CHF = 1.81129 BGN
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Назарян-младши стана европейски шампион

Назарян-младши стана европейски шампион

Назарян-младши стана европейски шампион

18-годишният талант ликува на първенството по класическа борба в Рим

Едмонд Назарян стана европейски шам­пион по борба в категория до 55 килог­рама. На финала на пър­вен­с­т­вото в Рим синът на двук­рат­ния олим­пийски шам­пион Армен Назарян победи рус­нака Виталий Кабалоев със 7:3 и се окичи със злат­ния медал. Бъл­гар­с­кият борец, който дебютира при мъжете на голямо пър­вен­с­тво, започна по-активно и нападателно, а с това успя да запише и първи точка на своя актив. Пос­ледва наказание и прех­вър­ляне и Назарян поведе с 5:0.

След паузата рус­накът натисна, но младият бъл­гарин успя да спре атаките му и по-малко от две минути преди края имаше аванс от 5:1. 22 секунди преди края раз­ликата бе намалена до 2 точки в полза на Назарян. В този решителен момент младият бъл­гарин успя да вземе две поредни точки и да ликува със 7:3 срещу европейс­кия пър­венец от Букурещ 2019 Виталий Кабалоев.

Назарян стигна до решител­ната схватка за тит­лата след три категорични победи — две с тех­нически туш и една с туш. На полуфинала Едмонд под­несе голямата изненада, побеж­давайки светов­ния и европейски шам­пион за 2018 година Елданиз Азизли (Азер­байджан) и така си осигури класирането в бит­ката за златото.

Леген­дар­ният му баща е бил на 19 години, когато печели пър­вото си злато при мъжете. На 18 години Армен спечели пър­вия си медал от световно пър­вен­с­тво за мъже. А сега синът му върви уверено по неговите стъпки и дори го над­мина на тази въз­раст.

“Много съм радос­тен. След като премина еуфорията, едва сега се запитах: Какво нап­равих аз? Дой­дох тук само, за да трупам опит. В началото на пър­вен­с­т­вото и треньорите ми нямаха големи очак­вания. А моят баща ми каз­ваше: Спокойно, ти си при мъжете, идваш, за да правиш борби. Затова тръг­нах освободено, без нап­режение – не бър­зах и не рис­кувах, но имах своя так­тика. Именно това ми беше предим­с­т­вото пред останалите, които бяха по-големи и по-опитни от мен. Всичко ми тръгна и ми се получаваше, нат­рупах самочув­с­т­вие. Във всяка една от срещите дадох всичко от себе си. А на финала излязох, за да стана шам­пион. Нищо, че ми бе дебют при мъжете. Нямам притес­нения от големите имена срещу мен на тепиха. Просто излизам и показ­вам това, което съм отработ­вал на тренировка и гледам да се усъвър­шен­с­т­вам”, заяви шам­пионът ден след финала.

И раз­к­рива, че играта на шах, която така много обича, също му е помог­нала: “Шахът тренира бър­зина на мисълта. А в нашия спорт именно това трябва да изпол­з­ваш, както и да имаш здрава психика. Е, нак­рая рус­кият борец искаше много да ме победи на финала, но и аз исках страшно много да стана шам­пион. Обещавам си с още много медали да зарад­вам Бъл­гария!”

Неговият баща Армен Назарян, двук­ратен олим­пийски, трик­ратен световен и шест пъти европейски шам­пион, си пожела синът да зад­мине успехите му: “От цял свят ми се обаж­дат да ме поз­д­равят. Без­к­райно съм щас­т­лив, плаках от радост. И то, заради казаното от Едмонд, че обича да става шам­пион. Още не мога да повяр­вам. Та той все още е дете, на 18 години, а вече е шам­пион при мъжете. И тук вече ме зад­мина — аз спечелих пър­вия си медал на 19 години. Рад­вам се, че има воля, че се бори док­рай, прави и моята коронна хватка цен­тур, която ми е донесла много победи. Включихме го в със­тава на май­тап, да трупа опит. А той взе, че стана шам­пион.… Дори се бори с лека кон­тузия. Но, когато раз­бра, че и аз на Олим­пиадата в Сидни се борех с травма и взех златен медал, всичко заб­рави. Горд баща съм!”

България

Икономика

Култура

Свят

Земеделие

Тежка есен за родните картофопроизводители

Тежка есен за родните картофопроизводители

Помощта за бранша е пренебрежимо малка и не покрива дори половината от разходите, направени за тазгодишното производство, казват земеделци

Из…

Прочети още:

Loading...