Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря05082020

Брой 147, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура

Изложбата “Кристо - ранни етюди“ гостува във Варна

Излож­бата “Кристо — ранни етюди“ гос­тува в Град­с­ката художес­т­вена галерия на Варна. Екс­позицията съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо /Христо Явашев/ от времето, когато светов­ноиз­вес­т­ният худож­ник е учил (19531956 г.) в Национал­ната художес­т­вена академия. Твор­бите са от музей­ната сбирка на НХА, която освен учебни етюди, притежава и голяма колек­ция от пос­тери на Кристо и Жан-Клод — автен­тично автог­рафирани и подарени на академията от авторите. Във Варна ще има и копия на два пор­т­рета от студен­т­с­ките години на Явашев — пор­т­рет на акт­рисата Грациела Бъч­варова от 1954 г. и на худож­нич­ката Дора Бонева — от 1956 г.

Васил Стоев ни повежда „По коридорите на съдбата”

Васил Стоев ни повежда „По коридорите на съдбата”

На 7 август големият бъл­гар­ски худож­ник Васил Стоев навър­шва 70 години. Нав­ръх рож­дения си ден от той ще отк­рие своята рет­рос­пек­тивна изложба „Коридори на съд­бата“, раз­положена на двете нива в Излож­бена зала „2019“ на ул. „Глад­с­тон“ №32 в Плов­див.

На 7 август от 10.30 ч екипът на Град­с­ката художес­т­вена галерия прави прес­кон­ферен­ция с учас­тието на твореца. Изненадата е откъс от филма „Коридори на съд­бата“, чиято официална премиера е на 27 август. Излож­бата ще продължи до 30 август. Твор­чес­т­вото…

Прочети още…

Народният театър „Иван Вазов” играе 19 представления през август

Народният театър „Иван Вазов” играе 19 представления през август

За първи път в историята си Народ­ният театър “Иван Вазов“ остава отворен и през август. Академич­ната трупа ще играе в 19 от 30-те дни на август.

12 хитови заг­лавия от репер­тоара на Народ­ния театър очак­ват зрителите на четирите сцени — Голяма, Камерна, “Апос­тол Карамитев“ и “Зад театъра“, за да под­дър­жат жив духа на изкус­т­вото.

Четири от спек­так­лите, които ще могат да се гледат на сцена през август в Народ­ния театър, са премиерни: “О, ти, която и да си…“, “Всички страхотни неща“…

Прочети още…

Непоказвани златни монети от Калиакра в ще видим в “Двореца“ на Балчик

Непоказвани златни монети от Калиакра в ще видим в “Двореца“ на Балчик

Уникални златни монети — част от “Татар­с­ката плячка“, отк­рита на нос Калиакра през 2018 г, ще бъдат показани в “Двореца“, Бал­чик. Излож­бата отк­рива дирек­тора на Национал­ния исторически музей доц. д-р Бони Пет­рунова на 6 август.

Сък­ровището съдържа общо 983 пред­мета, непоказ­вани в обща екс­позиция. Сред артефак­тите са златни и сребърни монети, апликации и катарами, коп­чета, обеци, пръс­тени и други уникати.

Без­с­порно ценни са осемте златни венециан­ски монети, наричани “Zecchino d’Oro“, или…

Прочети още…

България

Икономика

Спорт

Свят

В Беларус започнаха 5-дневни избори за бъдещ президент

В Беларус започ­наха 5-дневни избори за бъдещ президент

В Беларус започна пред­с­рочно гласуване на президен­т­с­ките избори в общо 5767 сек­ции, включително 44 извън страната, предаде ТАСС.

Освен сегашн…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...