Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Изложба илюстрации на Иван Димов

Изложба илюстрации на Иван Димов

Изложба илюстрации на Иван Димов

Галерия-книжарница “София Прес“ отбелязва 100-години от рож­дението на Валери Пет­ров с изложба на оригинал­ните илюс­т­рации към поемата „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от худож­ника Иван Димов.

Излож­бата стар­тира днес и съдържа цялос­т­ната работа на худож­ника по поемата. Това са фолиа, винетки, титул и рисуван автор­ски шрифт, които са показани през 1978 г. в ОХИ “Илюс­т­рация“ и наг­радени с премия.

Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и пред­лага те да бъдат илюс­т­рациите в книгата „Палечко“ на изд. „Бъл­гар­ски худож­ник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато твор­ческо пътешес­т­вие — Иван Димов илюс­т­рира през годините много дет­ски издания на Валери Пет­ров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лун­ната стая”, ”Пук”.

Под­б­раните 22 оригинални илюс­т­рации, дават рядка въз­мож­ност да се прос­леди как са се появявали асоциатив­ните и поетични образи. От една страна строго след­ват тек­ста, а от друга — свободно и по дет­ски смело изг­раж­дат и визуализират свят, в който избухва изкус­т­вото на въоб­ражението. Всички сме чували мак­симата, че за деца се пише тол­кова добре, кол­кото за въз­рас­тни, само че още повече. Вероятно и с илюс­т­рирането е така… Продъл­жава до 13 октом­ври.

България

Икономика

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...