Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет06082020

Брой 148, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66241 BGN1 GBP = 2.16509 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Музеят „Прадо” стана на 200 години

Музеят „Прадо” стана на 200 години

Музеят „Прадо” стана на 200 години

На 19 ноем­ври 1819 г. в Мад­рид е отк­рит музеят „Прадо“. Днес той е дом на хиляди испан­ски кар­тини от XII до XX век, включително шедьоври на Ел Греко, Фран­сиско Гоя, Диего Велас­кес, както и на много други европейски майс­тори.

Изк­лючително важ­ната крал­ска колек­ция, която пред­с­тав­лява основата на музея, започва значително да се увеличава през 16 век по времето на Карл V и продъл­жава да процъф­тява при след­ващите монарси от динас­тиите на Хаб­с­бург и Бур­бон. На тях дъл­жим едни от най-великолепните шедьоври в музея – като „Градината на зем­ните удовол­с­т­вия“ от Бош, „Бяг­с­тво в Египет“ от Ел Греко, „Успение на Богородица“ от Ман­теня, „Светото семейс­тво“ от Рафаел, „Конен пор­т­рет на Кар­лос V“ от Тициан, „Менини“ от Велас­кес, „Трите грации“ от Рубенс и „Семейс­т­вото на Кар­лос IV“ от Гоя.

Сградата, в която се намира музея, е проек­тирана през 1785 г. от архитекта Хуан де Вилянуева. По това време управ­лява крал Кар­лос III, който иска там да се помещава цен­тър за природни науки. През 1819 г. тя е превър­ната в общес­т­вена галерия от внука на монарха – крал Фер­динанд VII. Пър­вият каталог на музея включва 311 кар­тини. Днес колек­цията над­х­върля 8 хиляди екс­поната. Основан като музей за кар­тини и скул­п­тури, той притежава важни колек­ции с повече от 5 хиляди кар­тини, 2 хиляди графики, 1000 монети и медали и над 2 хиляди декоративни пред­мети и произ­ведения на изкус­т­вото.

България

Икономика

Кредитирането за есенната сеитба се очаква след 10 август

Кредитирането за есен­ната сеитба се очаква след 10 август

През след­ващата сед­мица агроминис­тер­с­т­вото и фонд „Земеделие” ще бъдат готови да отпус­нат нис­колих­вени заеми за есен­ната сеитба, като тогава…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Уволнили Христо Марашлиев заради „неправилно дишане“

Увол­нили Христо Мараш­лиев заради „неп­равилно дишане“

Директорът на школата Пауло Кардозо е една „португалска еднодневка“ на „Армията“, заяви бившият треньор на ЦСКА

Христо Мараш­лиев беше увол­нен…

Прочети още:

Loading...

Земеделие