Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 157, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Юбилейна изложба на Иван Кирков в Стара Загора

Юбилейна изложба на Иван Кирков в Стара Загора

В Град­с­ката художес­т­вена галерия в Стара Загора се откри изложба, пос­ветена на 90 години от рож­дението на Иван Кир­ков. В нея са пред­с­тавени 25 творби, соб­с­т­веност на галериите в Бур­гас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Проф. Марин Доб­рев е дирек­тор на ГХГ — Стара Загора.

Много са измеренията на това, което той внесе в бъл­гар­с­кото изоб­разително изкус­тво, но ако трябва да го посочим с една дума — това е свободомис­лие. Човекът още в края на 50-те години и началото на 60 –те години пос­тави най-важното за всеки един творец — свободата на мис­лене, бяг­с­тво от схеми, нетър­пимост към кон­фор­мизма“, изтъкна проф. Доб­рев.

Критиката го определя като „худож­никът на бъдещето“. Стремежът му да търси нови форми и сред­с­тва на изява го прави един от най дис­кутираните худож­ници. Провокативен, екс­перимен­тиращ в раз­лични области, блес­тящ със своя интелект, мис­лещ, мъдър творец. И изк­лючителен педагог.

Нес­лучайно, неговите студенти носят този завет към себе си като верую, което ги нап­рави изявени творци. Той откри имената като Атанас Парушев, Долорес Дилова, Веско Начев, плеяда творци, на които Иван Кир­ков е завещал час­тица от мъд­ростта си. Юбилей­ната изложба на Иван Кир­ков е отворена до края на август.

България

Икономика

Спорт

Саша Илич посочи 6 ключа към успеха срещу “Базел“

Саша Илич посочи 6 ключа към успеха срещу “Базел“

“Съперникът ни е в криза на резултатите, но не и на играта“, посочи треньорът на “ЦСКА-София“

Шест важни фак­тора могат да донесат победата на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие