Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20102020

Брой 201, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Култура (2)

Непоказвани оригинални илюстрации от романа “Под игото“

В Габ­рово гос­тува изложба на Национал­ната биб­лиотека “Св. Св. Кирил и Методий“, която пред­с­тавя непоказ­вани оригинални илюс­т­рации от пър­вото издание на романа “Под игото“. Поводът е премиерата на спек­такъла “Под игото — 1894-та“ на габ­ров­с­кия театър. Темата на излож­бата е и една от водещите в сюжет­ната линия на пос­танов­ката. Екс­позицията в кулоарите на театъра може да бъде раз­г­ледана в работ­ните дни до 22 октом­ври. Илюс­т­рациите в романа са рисувани от худож­ниците Иван (Ян) Мър­к­вичка, Антон Митов, Антони Пиот­ров­ски и Йозеф Обер­бауер. Пър­вото самос­тоятелно издание е от 1894 г. на Тодор Чипев, съдържа 25 изоб­ражения.

Страхил Найденов показва изкуството на мозайката

На 21 октом­ври Къщата на София пред­с­тавя изкус­т­вото на мозай­ката на Страхил Най­денов, с вер­нисаж от 18 до 21.00 ч. В екс­позицията са включени и каменни пластики-скулптуриран камък с вградена мозайка.

И двете техники-модулна мозайка и скул­п­турна мозайка, са автор­ски хрумвания-съчетаващи класичес­ката мозайка и тър­сенията на автора,на нови изразни сред­с­тва. Целта е да пред­с­тави това монумен­тално изкус­тво, в кавалетна форма-достъпно за всякакви интериорни и екс­териорни прос­т­ран­с­тва.

Страхил…

Прочети още…

Ацтеките гостуват във Виена

За първи път посетителите имат въз­мож­ността да се запоз­наят с преколум­бийс­ката цивилизация в цялос­т­ния й кул­турен кон­текст. Отк­риването бе на 15 октом­ври , ще остане до 13-ти април догодина.

Ацтеките, които сами са се наричали “мек­сика“, са владеели голяма част от Мезоамерика в началото на 16-и век — времето на испан­с­ките колонизатори. Като номад­ски народ, чиято родина според леген­дите е Ацт­лан, откъдето идва и името им, се установяват на множес­тво малки ост­рови в езерото Тек­сакоко, където през…

Прочети още…

Леонардо ди Каприо и Мерил Стрийп заедно във филм

Леонардо ди Кап­рио, Мерил Стрийп, Ариана Гранде и Джона Хил са новите попъл­нения в звез­д­ния актьор­ски със­тав на комедията “Не пог­леж­дай нагоре“, която режисьорът Адам Мак­кей снима за плат­фор­мата Нет­ф­ликс. Към пред­варително оповес­тените звезди на продук­цията Дженифър Лорънс, Кейт Блан­шет и Роб Мор­ган се присъединяват също Тимъти Шаламе, Матю Пери, Кид Къди, Химеш Пател, Томер Сис­лей.

Освен режисьор на филма, Адам Мак­кей (“Големият залог“, “Американ­ска схема“, “Вице“) е и негов…

Прочети още…

България

Икономика

Спорт

Свят

Земеделие

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Динамичен обрат на борсовите цени на зърното

Въп­реки неп­роменената прог­ноза на Меж­дународ­ния съвет по зърно за добива на пшеница, отново сме свидетели на динамичен обрат на цените на зъ…

Прочети още:

Loading...