Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 276, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

Корнелия Нинова: За две години КПКОНПИ в този й вид показа само неефективност

БСП не издига кандидат за шеф на антикорупционния орган, защото иска коренна промяна в неговата философия и дейност

С мнозин­с­т­вото на ГЕРБ и “Обединени пат­риоти“ и с под­к­репата на ДПС Сотир Цацаров ще бъде новият пред­седател на КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Кор­нелия Нинова по време на дебатите за избор на пред­седател на КПКОНПИ, предаде Аген­ция “Фокус“. 

“Преди две години беше съз­дадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свър­зва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на ней­ния пред­седател Пламен Геор­гиев. Какво пос­ледва от това — за наг­рада лично премиерът го нап­рави кон­сул в испания. Това прилича ли ви на борба с коруп­цията и отнемане на незаконно придобитото имущес­тво? Не. За две години Комисията доказа своята неефек­тив­ност. Г-н Цацаров сподели при изс­луш­ването, че ще се опита да я събуди. Вяр­ваме, че ще положи всички усилия, професионални, на които е способен. Г-н Цацаров, тази комисия не е зас­пала, тя е мър­тво родена. Тя е такава, защото няма раз­с­лед­ващи фун­к­ции“, под­черта лидерът на БСП.

Тя посочи, че по този въп­рос има алтер­натива и БСП я е пред­ложило с друг закон, но той не е бил приет. “Сега сме го внесли отново. Намира се в деловод­с­т­вото и вероятно скоро ще го гледаме“, допълни още Нинова.

Тя посочи, че всички са се със­редоточили пред­седателя да се избира от пред­седател. Според нея по-важно е, че БСП пред­лага друга струк­тура на тази комисия.

“Но понеже най-голяма пуб­лич­ност придоби пред­ложението ни за избор от президента, искам да се спра на това. Многок­ратно сте демон­с­т­рирали ман­датно мис­лене. Темата коруп­ция не може да се мисли в ман­дати, тя трябва да се мисли дъл­гос­рочно и визионер­ски. Сега президент е Румен Радев, след­ващият, по-следващият може да е друг човек, под­к­репен от друга пар­тия. Ние пред­лагаме прин­ципно решение на въп­роса“, допълни още Нинова.

“При изс­луш­ването си г-н Цацаров сподели, че законът е несъвър­шен“, каза Нинова и посочи, че той не може да внесе корек­ции, но БСП може.

“Второто, което се внушава срещу БСП — “нямат кан­дидат“. Уважаеми народни пред­с­тавители, щеше да е вър­ховно политическо лицемерие да се изп­равя да кажа: ние не приз­наваме този закон, тази комисия, ние не приз­наваме процедурата, по която се избира пред­седателя и при всичко това — да кажем: ето ние пред­лагаме пред­седател. Къде виж­дате някаква логика или нор­мален разум? Затова не пред­лагаме пред­седател“, каза още Нинова.

Тя под­черта, че поради всички тези причини БСП няма да под­к­репи нито един от двамата кан­дидати.

Един­с­т­веното хубаво на пред­ложението на ГЕРБ за независим прокурор е, че отваряме раз­говора за мяс­тото на прокуратурата, каза още лидерът на БСП от пар­ламен­тар­ната трибуна във връзка с пред­ложението на управ­ляващите за промени в НПК за независим прокурор, който да кон­т­ролира глав­ния прокурор.

Кор­нелия Нинова посочи,че БСП има виж­дане работата на прокуратурата да стане по-ефективна.

“Смятаме, че един­с­т­веният независим орган, който може да кон­т­ролира актове на глав­ния прокурор, е съдът. Вие пред­лагате друго да има независим прокурор, който да кон­т­ролира глав­ния прокурор. Тук ще почне спор дали това е кон­с­титуционно, дали не. Ще има раз­лични мнения. Един­с­т­веното хубаво е, че отваряме раз­говора за мяс­тото на прокуратурата, за ефек­тив­ността на съдеб­ната сис­тема, че има раз­лични пред­ложения“, каза още Нинова.

Тя изрази надежда да има разум от тези най-различни пред­ложения да се избере най-доброто с една цел — хората да знаят, че има справед­ливост в дър­жавата. Според нея, ако има раз­минаване в целта, ще се продължи по същия начин.

България

Икономика

Култура

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Да си спомним за великия Владимир Висоцки

Бардът и актьор е кумир на руската, а и на световната публика, а популярността му и днес е сравнима с тази на Юрий Гагарин и маршал Жуков

Нав…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювентус зарадваха Интер с нулево равенство

Милан и Ювен­тус завър­шиха 0:0 в голямото дерби от 23-ия кръг на италиан­с­ката Серия “А“, а равен­с­т­вото отдалечи “росонерите“ от лидера и …

Прочети още:

Loading...

Свят

Киев се притесни от евакуацията на дипломати

Киев се притесни от евакуацията на дипломати

НАТО подготвя засилване на военното си присъствие по източните граници

Говорителят на украин­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво Олег Николенко нарече “…

Прочети още:

Loading...

Земеделие