Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет28052020

Брой 103, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Дъждът даде надежда на есенниците

Дъждът даде надежда на есенниците

Дъждът даде надежда на есенниците

Състоянието на есенниците при нас е добро. Поне в 50-сантиметровия почвен слой имаме достатъчно влага, сподели Йордан Спасов – председател на земеделска кооперация „Напредък“ във Велики Преслав, за Агри.БГ. Кооперацията стопанисва общо 10 хил. дка в Шуменско. В момента есенниците са във фаза братене в посока към вретенене. „Трябва да изпреварим вретененето, за да можем да вкараме хербициди и да изведем борбата срещу плевелите. Притеснява ни обаче студеното време. Температурите трябва да са най-малко 6 градуса, за да има ефект от вкараните хербициди“, обяснява Спасов.

Кооперацията в Шуменско вече е преминала на четирикратно третиране на посевите. „Преди сеитбата вкарахме на пшеницата NPK – тор с азот, фосфор и калий, по 20 кг/дка. В ранните февруарски дни продължихме с 20 кг/дка карбамид. По средата на месец март дадохме втората доза азот от амониев нитрат. Сега по средата на април в зависимост от състоянието на есенниците вероятно ще вкараме и трета доза от 20 кг/дка“, обясни шефът на кооперацията.

За разлика от много негови колеги, които се оплакват от зимната суша, в Шуменско сякаш са по-облагодетелствани откъм влага и температура. „Направихме сеитбата на есенниците през октомври. През ноември паднаха 73 л/кв. м дъжд, а през декември – 55 л/кв. м. Само през януари почти нямахме валежи от дъжд или сняг. За сметка на това през февруари дъждовете бяха 72 л/кв. м, а през март – 55 л/кв. м. Така че засушаването при нас много не го усещаме“, казва Спасов.

Пшеницата на неговите колеги в Добричко също се развива добре. Ниските температури на този етап не пречат на културата, само се забавят темповете на развитие. Няма опасност от измръзване, коментира преди време и проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...