Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб28032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Студът не е проблем, валежите са благоприятни, но недостатъчни, казват учени от Добруджанския земеделски институт

Добро до много добро е състоянието на пшеницата в Добричка област, съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево. Ниските температури на този етап не пречат на пшениците, само се забавят темповете на развитие. Няма опасност от измръзване. В момента пшеницата е във фаза изправяне на розетка и начало на формиране на първи възел. Тази фенофаза дава възможност на растенията да издържат до минус 8 градуса, допълни още проф. Киряков.

Дългият период на засушаване през зимата и високите температури правят още по-спешна нуждата от почвена влага. Падналите дъждове с адобре дошли, особено след сухите зимни месеци. Всяка капка в момента е необходима. „Трябва да вали, но явно дъждът нас пак ще ни прескочи. В останалите части на страната има валежи от дъжд и сняг, нас пак ни подмина“, коментира професорът.

Заради топлото време в посевите преди дъждовете е имало листни въшки. Сега ниските температури ще спрат развитието на неприятелите. В момента не е необходимо земеделските стопани да бързат и да влизат в полетата с пръскачките, за да третират. „След затопляне на времето производителите трябва да направят оценка на посевите и да решат дали има нужда от влагане на инсектицид заедно с хербицидите“, препоръчва професорът.

Що се отнася до заболяванията, само в полетата край морето са установени ръжда и мана, показват наблюденията на проф. Киряков по време на обиколките в пшеничните ниви. Една от причините е трайното засушаване. Ученият отново съветва стопаните да изчакат затопляне на времето и тогава да предприемат третиране с фунгициди. В някои общини на Добричка област вече е започнало пръскането срещу плевели, най-вече срещу синап, но според учения мероприятията се извеждат твърде рано. Той е получил сигнали, че на отделни места пшениците жълтеят, най-вероятно от стрес след третиране с хербициди.

„В момента земеделските производители нямат работа на нивата, нека трябва да спазват ограниченията. Ще дойде моментът за третиране с пестициди и сеитба на пролетници“, подчерта проф. Киряков.

В Добричка област през есента на 2019 г. бяха засети близо 1 млн.290 хил.дка с есенници. От тях 1,245 млн. дка е пшеницата. Площите с ечемик възлизат на малко над 15 хил. дка, а с рапица - 29 хил. дка, пише Галина Недкова от Агри.БГ.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят