Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17022020

Брой 286, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80394 BGN ↑ 1 GBP = 2.35053 BGN ↑ 1 CHF = 1.83801 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Танева оптимист за битката с чумата, тя взе че удари нова свинеферма във Варненско

Танева оптимист за битката с чумата, тя взе че удари нова свинеферма във Варненско

Танева оптимист за битката с чумата, тя взе че удари нова свинеферма във Варненско

Земеделският министър Десислава Танева е оптимист, че страната ни ще се справи в средносрочен план с чумата по свинете и ще преодолее последиците от заразата. Това стана ясно вчера от изказването й в пленарна зала на парламента. Тя защити закона за ветеринарномедицинската дейност, защото промените щели да засилят превенцията. Целият този законопроект е част от един план за действие, приет след приключване на епизоотията миналата година, който включва и промяна в други нормативни актове, подчерта Танева. Промените, по думите й, значително щели да подобрят координацията между различните служби в областта на ветеринарното обслужване.

Намерените трупове на диви свине са около 400, депопулирани са 36 хиляди, стана ясно още от коментара й за битката с чумата по свинете. Това остава предизвикателство пред науката във ветеринарната област и пред всички страни в света, изтъкна Танева.

Над 25% от поголовието на домашната свиня в света е унищожено от заболяването, 51 страни са засегнати и минимум над 10 млн. домашни свине, допълни земеделският министър. 12 европейски страни са засегнати. У нас в ход са няколко плана по превенция. Вирусът на Африканска чума по свинете обаче продължава да върлува из страната, като проникна в свинеферма във варненското село Горица. Сигналът е подаден на 20 януари до Световната организация за здраве на животните (OIE). Животните в стопанството са общо 58. На място са установени три смъртни случая. Останалите 55 прасета са хуманно умъртвени.

Продължават случаите и на заразени диви прасета, като са открити нови седем в района на град Попово, област Търговище, и в софийското село Дреатин. Данните обаче са публикувани само на сайта на OIE, защото последната актуализация на сайта на БАБХ за епизоотичната ситуация за АЧС е едва от 8 януари.

България

Икономика

Култура

Спорт

Ефбет лига – 21-и кръг

Царско село - Витоша (Бистрица) 1:0

1:0 Антонио Георгиев 70

Левски - ЦСКА 0:0

Лудогорец - Ботев (Вр) 6:0

1:0 Марселин...

Прочети още:

Loading...

Свят