Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21012020

Брой 266, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

Изкупните цени на пчелния мед удариха дъното

3 лв. за кило на едро убива бранша, казват пчелари

75-80% от храната на трапезата ни зависи от пчелите. Сега хиляди пчелни семейства се продават. Стигнали сме дъното - няма пари, няма бъдеще, защото няма изкупуване на меда. Това заяви Михаил Михайлов на пресконференция в БТА, посветена на ниските изкупни цени в сектор “Пчеларство“ и липсата на контрол от БАБХ за здравословното състояние на пчелните семейства. Той припомни, че на пчеларите след Втората световна война са давали захар, примесена с въглища, за да се поддържат пчелните семейства, а сега мнозина пчелари се отказват от този бизнес.

По думите на зооинженер Михаил Михайлов “изкупните цени на меда удариха дъното от 3-3,20 лв. за кг на едро“. Проблемът е от вноса на украински мед, който по показатели заради еднаквите географски ширини съвпада с българския мед. Има по-голям проблем - търговско споразумение между ЕС и МЕРКОСУР за ежегоден безмитен внос на тонове мед в ЕС. Държавата да реши как да подпомогне пчеларите - да се намесва в ценообразуването на пазарна икономика, е невъзможно, призна Михайлов. “В рамките на ЕС е невъзможна протекционистична политика, по-вероятно е директно да се подпомагат пчеларите, заяви той.

Той обясни, че пчеларите са планирали да излизат на протест заради лошото състояние на сектора, но решили първо да излязат с искания за подобряване състоянието на бранша. Държавата заявява, че подпомага или субсидира тази пчеларската дейност, но на практика това не се получава. Липсват пчелари-проверители, статутът им бе променен, обясни зооинженерът Михайлов. Субсидирането на пчеларите трябва да е дело на самата държава.

Ежегодно загиват стотици хиляди пчелни семейства, там, където има условия за третиране на селски култури. В Плевен голяма фирма съди БАБХ, вместо да е обратното - за това, че фирмата не прилага нормативната уредба, поясни той.

Нямаме българска марка мед. Около 8 -10 хил. тона пчелен мед годишно се изнася. Манол Тодоров успя да регистрира Странджанския манов мед, но няма българска марка мед. Нашият мед е неразпознаваем на международния пазар. Търси се, в Германия го ползват като подобрител. Трябва да се регистрираме и тогава може да претендираме за по-висока цена, заяви зооинженерът Михайлов.

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на т...

Прочети още:

Loading...