Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) „За да остане природа в България“: Държавата загуби милиарди левове от заменките, а не само 80 млн. лева

„За да остане природа в България“: Държавата загуби милиарди левове от заменките, а не само 80 млн. лева

„За да остане природа в България“: Държавата загуби милиарди левове от заменките, а не само 80 млн. лева

За да има пълна прозрачност по скандалните заменки за гори, от които държавата загуби милиарди левове, е редно министерството на земеделието да публикува оценките на всеки имот от 103-те сделки, обявени тази сряда от земеделския министър Десислава Танева. Само така ще стане ясно как е формирана сумата от 80 млн. лв., която държавата възнамерява да си потърси, „което със сигурност би било едно забавление за фирмите за имоти в страната“. Това посочи в интервю за БНР представителят на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ Тома Белев по повод решението на държавата да си възстанови едва 80 милиона лева от 103 фирми и лица, придобили горски имоти на силно занижени цени в периода от 2007 до 2009 г.

Като експерт, който следи проблема от неговото зараждане, Белев припомни, че схемите със заменките започнаха много по-рано, като пикът беше между 2005 и 2009 година. Особено активни бяха 2005 и 2006 г., които бяха разкрити от представителите на екологичните организации, без ефект от страна на управляващите. Известно е, че много преди членството агроминистерството масово заменяше апетитни терени около курортите или големите градове, където впоследствие се изградиха голф игрища, затворени комплекси и хотели, при които заменените гори бяха спазарени за стотинки. Пример за това са хилядата декара край Балчик, за които държавата получи няколко милиона лева, а година след това при ипотекиране на същата земя банката оцени имота на 150 милиона лева, припомни Белев.

Държавата се задейства и реши да търси отговорност само за периода, в който България стана членка на Европейския съюз между 2007 и 2009 г., след като Европейската комисия заплаши страната ни с наказателна процедура за неправомерна държавна помощ. Това стана преди 5 години, в резултат на което с конкурс беше избрана държавната фирма „Агролеспроект“, която направи съответните разчети за щетите, нанесени на бюджета. Проблемът е, че горите са оценявани от горскостопанска гледна точка, затова и цените са били в пъти по-ниски от пазарните.

В сряда министерството на земеделието оповести списъка с фирмите и гражданите, чиито заменки се определят като недопустима държавна помощ. Колко време ще текат процедурите по обжалване на исканията на държавата, не се наемат да прогнозират дори държавните чиновници. Всичко това поражда огромни съмнения, че и през следващите 10 години ще се постигне някаква справедливост по казус, вината за който безспорно е на управлявалите земеделието преди 15 години.

Собственик на оранжерии, депутат, консул и други в списъка със 103-та, които трябва да връщат пари

В списъка със 103-та, които са участвали в заменките по време на тройната коалиция (2007-2009), най-лесно се разпознават физическите лица. На първо четене в тях се забелязват имената на собственика на най-големите оранжерии, депутат, общински съветник в Бургас, бивш консул на Казахстан, „Литекс Комерс”. Припомняме, че заменките бяха привидно законна форма за облагодетелстване, тъй като бяха разрешени до месец май 2009 г., когато в Държавен вестник бе обнародвана забрана за извършването им. Заменките ставаха чрез Държавната агенция по горите, която предоставяше държавни имоти на перспективни терени като получава равностойни като площ, но не и като местонахождение частни горски имоти.

В сряда земеделският министър Десислава Танева оповести, че държавата ще започне да събира вземанията си от фирмите и лицата, които са участвали в заменките. Извършена е оценителна експертиза за имотите, чрез която са изчислени сумите, които участвалите в сделките, трябва да внесат. Европейската комисия ги нарича държавна помощ. Общият й размер е над 80 милиона лева. А това, по средноаритметична сметка означава, че всеки 103-та, изброени в списъка, ще трябва да плати по 780 хил. лв.

Сред публикуваните имена е това на собственика на оранжерии Гимел Гео Дундаров. В списъка е и Явор Хайтов, бивш депутат от партията на Николай Бареков „България без цензура”. Вижда се още името на Петко Стамболиев, популярен общински съветник бизнесмен от предишния мандат в Бургас.

Сред фирмите изпъква познатата „Литекс Комерс” на Гриша Ганчев и „Форос Дивелопмънт” на адвоката Тодор Батков. Вижда се и „ТИТ -Тихомир Трендафилов”, чиито собственик до 2016 г. бе почетен консул на Киргизстан за Южна България, пише АгроПловдив.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят