Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04072020

Брой 124, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73297 BGN ↓ 1 GBP = 2.16773 BGN ↑ 1 CHF = 1.83681 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Домашен свински суджук - българско производство, е спрян от разпространение на пазара заради замърсяване с опасната бактерия листерия моноцитогенес, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Агенцията е взела извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес след съобщения от други страни членки на ЕС за откриване на инфекцията. У нас пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби. Изследваните продукти са както с произход от България, така и от Европейския съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време. От Агенцията по храните припомниха, че се провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара. Целта е проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на установени несъответствия незабавно се предприемат мерки за максимална защитата на здравето на потребителите. В същото време от агенцията не съобщават името на производителя, което би предпазило купувачи от пазаруване на опасните храни.

Листерията е патогенна бактерия, която е силно устойчива на високи и ниски температури. Тя предизвиква заполяването листериоза. При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми. Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит.

България

Икономика

Култура

Спорт

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Локомотив (Пд) съкруши мечтата на „армейците“ в драма с дузпи

Вратарите на “черно-белите“ Мартин Луков и Илко Пиргов герои на финала за Купата на България

Локомотив (Пд) ликува с Купата на България за вт...

Прочети още:

Loading...

Свят