Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет12122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Право на глас

Право на глас

Право на глас

Л. Работов: При таван до 100 хил. евро, ЕК ще ни върне в 90-те години

Ако България наложи таван на директни плащания до 100 000 евро, с редукция на сумите над 60 000 евро, земеделската карта у нас силно ще се промени. В това е убеден председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив Людмил Работов. Ето какъв коментар направи той след дискусията в Пловдив, организирана от форума Клуб Investor – Агробизнес 2020, относно предложената общоселскостопанска политика в ЕС в периода 2021-2027 г.:

„За мен е несериозно предложението на ЕК за таван до 100 хил. евро на директните плащания в следващия програмен период. А какво би било, ако МЗХГ не защити нашите интереси? Не е от значение самата сума като таван. Тази готова структура, която съществува към момента - стопанствата, не трябва да се нарушава. Защото ще се върнем пак към периода веднага след 1989 г., когато се разтуриха АПК и ТКЗС, и започна раздробяване на земята.

Тези 30 години период на изграждане и на утвърждаване на фермите такива, както са сега, и подобряване на тяхната рентабилност, ще бъдат безвъзвратно загубени. Няма да има достатъчно ресурс за инвестиции в техника, за закупуване на земя.

Ние, земеделците, много добре работим с общините и кметствата по отношение на социалното подпомагане. Подпомагаме кметства, читалища, училища, детски градини. Винаги, когато се зададе събор или празненство в селата, кой друг да помогне освен земеделският производител?

Поддържането на крайпътните ивици е една добра идея, която може да се включи в мерките срещу климатичните измемения. Аз правя това нещо - поддържам участъци край пътя, но това струва пари. Правя го на добра воля. Ако тази дейност се заплаща, повечето земеделци ще се заемат с нея. Може да се помисли за залесяване покрай пътищата, за създаване на климатични пояси.”

България

Икономика

Култура

НИМ представи древни находки и нови открития

НИМ представи древни находки и нови открития

Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети. Открив...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят