Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Агрометеоролог: Забравете за дъждове тази седмица

Агрометеоролог: Забравете за дъждове тази седмица

Агрометеоролог: Забравете за дъждове тази седмица

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време. През периода валежи със стопанско значение не се прогнозират. Падналите валежи през първото десетдневие на октомври, с изключение на крайните южни и югоизточни райони, бяха неравномерно разпределени. На много места в Северозападна България и в Горнотракийската низина валежите бяха оскъдни под 5-6 l/m² (Новосело, Видин, Лом, Кнежа, Пазарджик, Пловдив). В тези райони през следващия период дефицитът на влага ще забави началното развитие на засетите посеви с рапица, ечемик и пшеница, прогнозира Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ.

В част от централните южни и югоизточни райони на страната, през изтеклия период паднаха валежи над 25-30 l/m² (Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово, Бургас), което доведе до подобрение на водните запаси в горните почвени слоеве и на условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. В средата на октомври в Южна България започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата.

През следващия период в част от полските райони, където влагата не е лимитиращ фактор, при засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича фаза поникване и начално листообразуване. При рапицата във фаза поникване повреди нанасят рапичната стъблена бълха и рапичната листна оса. В началните фази от вегетацията на рапицата трябва да се извърши обследване за появата и плътността на тези вредители и при численост над ПИВ да се извърши навременно третиране.

През периода условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за приключване на гроздобера, за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...