Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С GPS ловят подпалвачите на стърнища

С GPS ловят подпалвачите на стърнища

С GPS ловят подпалвачите на стърнища

Фонд „Земеделие“ проверява стопаните на опожарите досега 15 500 дка, реже им субсидиите

От 21 септември досега дежурните групи от инспектората на фонд „Земеделие“ и пожарникари в цялата страна са получили 103 сигнала за умишлено палене на стърнища, засегнали цели 15 500 декара, съобщиха за Синор.бг от ведомството. Инспектиращите групи бяха създадени със заповед на изпълнителния директор на фонда Васил Грудев, като целта е да бъдат глобени всички фермери, извършили неправомерно палене на растителни остатъци и суха трева след прибиране на реколтата - практика, добила невероятни размери през последните години. Служителите са в непрекъсната връзка с Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, които получават сигнали за всеки пожар в даден район. Според данните от фонда досега най-многобройни са случаите на палежи в Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, а най-големи щети са нанесени в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали около 5 300 дка, а в Русенска област – 4 800 дка, сочат данните на инспектората.

Екипите са констатирали основно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. За разлика от други години, когато фермерите бързо изораваха тези площи и администрацията не можеше да установи нарушителите, тази година от фонда съобщиха, че с GPS е установено местоположението и са извършени измервания на засегнатите площи. Предстои да се установи дали площите са декларирани за субсидии и съответно по кои схеми и мерки.

От фонда припомнят, че паленето на стърнища е забранено, като по Закона за опазване на земеделските земи санкцията се налагат и солени глоби - за първо нарушение те са между 1 500 и 6 хил. лв., а при повторно - от 2000 до 12 000 лв. Администрацията е в правото си да намалява и субсидиите на фермерите, за това че не поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години. Веднага след като бъдат локализирани собствениците на тези 15 500 декара, фонд „Земеделие“ ще предприеме съответните наказания, увериха от фонда.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят