Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт25022020

Брой 291, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81079 BGN ↓ 1 GBP = 2.34203 BGN ↑ 1 CHF = 1.84338 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Десислава Танева: Поне една година забрана да се отглеждат домашни прасета

Десислава Танева: Поне една година забрана да се отглеждат домашни прасета

Десислава Танева: Поне една година забрана да се отглеждат домашни прасета

Задължават баба и дядо на село да влизат в кочините със специално облекло и ръкавици

До края на септември 2020 г. няма да могат да се отглеждат домашни прасета.Причината е, че лятото е пиков сезон за разпространение на африканската чума. Ако искаме да запазим този изключително конкурентноспособен сектор, какъвто е свиневъдството, трябва да повишим мерките за биосигурност. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканската чума по свинете в Европа, която се провежда в София. Тя информира, че предстоят промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, заедно с всички наредби, които уреждат изискванията и условията за биосигурност, за работата на домашните ферми, които отглеждат прасета, за обезщетенията, компенсациите и др. Министърът прогнозира, че ще бъдат променени и наредби, свързани с директните плащания.

Десислава Танева информира още, че към 10 септември 2019 г. 35 са огнищата с Африканска чума по свинете (АЧС) в страната, последното регистрирано огнище е от 16 август и оттогава други не са открити. Регистрираните животновъдни обекти от тип домашни свине вече не са под наблюдение. Тя пресметна, че общо засегнатите свине са 131 хиляди. “Разходите по унищожаване на огнищата и другите мерки за дезинфекция и обезщетения са около 23 млн. евро към 14 август, за което има изпратено писмо до Европейската комисия. Ако този план се одобри, 75% от средствата трябва да се реинбурсират и платят авансово. Миналата седмица 1,4 млн. евро ЕК е платила за справяне с болестта през 2018 г. В момента има осигурен достатъчен ресурс за покриване на всички нужди по овладяване на болестта”, посочи земеделският министър и напомни, че с постановление на Министерския съвет има отпуснати 28 млн. лева и втори транш от 3,5 млн. лева.

Танева съобщи, че са предприети мерки за запазване на източнобалканската свиня като много ценна местна порода, но и при нея има вече два случая на зараза, въпреки че на практика всички огнища са ликвидирани.

В края на септември ще са ясни новите мерки за биосигурност на фермите, които предстои да се въведат в България, каза земеделският министър.Обсъжда се те да бъдат на три нива - за индустриалните комплекси, за фамилните ферми и за личните стопанства, каза Танева. Планира се в къща, т.нар. заден двор, да не се отглеждат повече от 3 прасета (сега са до 5), като сред тях не може да има свиня за разплод. Освен задължителната регистрация, чийто режим ще бъде облекчен, ще се изисква още прасетата да се гледат в кочина, да не се пускат свободно по двора или улицата, да има отделно място, където да се съхранява фуража, а стопанинът да влиза със специално облекло и ръкавици, разясни Танева.

България

Икономика

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Властта да направи публичен доклад за ползите и рисковете от Еврозоната

Това, което не се знае, е колко време България ще престои в чакалнята, а оттам идва и голяма несигурност, казва финансистът Димитър Чобанов

З...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

„Вуйчо Ваньо или не искам да си спомням нищо“ ни зарежда със страст, любов и още живот

Емблематичната пиеса на световноизвестния руски писател и драматург А П Чехов оживея на Камерна сцена на Нардния театър „Ив. Вазов” в премие...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят