Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт15102019

Брой 199, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77303 BGN ↑ 1 GBP = 2.22296 BGN ↓ 1 CHF = 1.78078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Семената може да изиграят лош шега на земеделците

Семената може да изиграят лош шега на земеделците

Семената може да изиграят лош шега на земеделците

За това свидетелства появилата се мана по зърнените култури и най-вече по слънчогледа, което отдавна не беше се случвало по родните ниви

Тази година масово има проблеми със семената. За това свидетелства появилата се мана по зърнените култури и най-вече по слънчогледа – нещо, което отдавна не беше се случвало по родните ниви. При цена за торба семена 300 лв. и 80% кълняемост на слънчогледа, българските земеделци са изправени пред критична ситуация. При споменаването на родната селекция започват да дават примери за неуспехи. „Четох, че от института в Генерал Тошево казват, че прогнозират добива на пшеницата при тях да е от 700-800 кг/дка. Може от кабинета в института или около него да ги виждат тези неща, но картинката в страната е доста различна“, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов ситуацията с посевите и очакваните добиви.

Годината е тежка и не може още от сега да се дават прогнози за добива. Докато не започне жътвата, не може нищо да се каже. Докато на едни места има доста дъжд, на други няма. През май паднаха дъждове, които позакрепиха нещата, но определено добивът ще е по-нисък от миналата година, обясни Костадинов пред Агри.БГ.

Според него, сериозните земеделци са положили максимални усилия, за да бъде реколтата им в най-добра форма, но определено има и разочарования, защото за поливните култури държавата не полага усилия. „Това, което щеше да ни помогне, а и е много важно да се направи е да се организира напояването. Видях в Румъния какво правят. Политиката на страната им е да се изграждат водонапоителни съоръжения до полетата и оттам нататък фермерът изгражда по своите полета напоителната система. Но съоръженията до определено място в полето е политика и грижа на държавата“, разказа Костадинов. Реално в България има доста вода, но в Южна България не може да се дупчи със сонди, в Северна водата пък е надълбоко и ще излезе на висока цена. „Имаше някога едни проекти за канали, свързващи Дунав. Дори изградиха станция, която точеше вода от Дунав и при изпомпване закарваше вода до Добрич. Нещо липсваше, някаква сгъвка, мисля, до пречиствателна станция, за да го пуснат да работи. И тези тръби ги извадиха и ги нарязаха за скрап. Така и не проработи това“, добави Костадинов.

България

Икономика

Култура

Спорт

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия стана третият отбор, който се класира на Евро 2020. “Сборная“ отвя с 5:0 Кипър в Никозия, записвайки седмия си пореден успех в гру...

Прочети още:

Loading...

Свят