Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21092019

Брой 182, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

Хиляди декари пострадаха от градушките в Новозагорско, стопаните недоволни от ниския размер на обезщетенията

На два пъти за по-малко от месец производителите в Новозагорския край бяха поразени от мощни градушки. След първата, на 16 май, напълно унищожени са 600 дка в община Нова Загора, съобщава Виолета Иванова от Областната дирекция по земеделие, цитирана от БТА. Пропадналите култури са ечемик, пъпеши, дини, зеле, пшеница, слънчоглед и винени лозя. Частично засегнати са 35 600 дка насаждения в Нова Загора, а в Сливен – 5020 дка, сочат данни от проверки на комисиите.

Красимир Грудев е един от пострадалите. При първата градушка изцяло под вода остава нивата му от над 100 дка с ечемик в землището на село Стоил Войвода. Той оценява загубите за над 40 хил. лв., но разходите му продължават да се увеличава.

„Търсих някакъв вариант, за да намаля загубите. Досега съм дал 7 хил. лв. за косене, балиране, фолиране и транспорт. Имам кравеферма, та да мога поне да ползвам ечемика за кравите“, сподели производителят за bTV.

Грудев обмисля да влезе със сеялка и да засее нивата наново. По негови изчисления ще му трябват още 15 хил. лв. за семена, тор и самата сеитба. „Вярвам на министър Танева за обезщетенията, но пари за момента няма“, жалва се той.

Освен от забавяне на плащанията той се притеснява и от ниския им размер. „На мои колеги, които пострадаха като мен, но през 2017 г., са им отпуснали по 7 лв. на декар. Ако и на мен ми изплатят толкова, по-добре въобще да не ги дават“, категоричен е фермерът.

Тодор Братанов, директор на Областната дирекция по земеделие в Сливен, увери, че протоколите от обследването са предадени и държавната помощ ще бъде изплатена в максимално кратки срокове след приключване на активния сезон и след намаляване на интензитета и честотата на валежите и градушките. По негови думи вероятно до месец стопаните ще могат да получат обезщетенията за нанесените щети. „Колко ще бъдат на декар, ще се определи с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, уточни той. Експертът припомни, че финансовият ресурс, определен за покриване на щетите от неблагоприятни климатични условия, е 4 млн. лв. за 2019 г. Размерът на обезщетенията е до 80% от действително направените производствени разходи по отглеждане на определената култура.

По отношение на втората градушка на 10 юни първоначалните данни на Братанов сочат поражения над един лозов масив – около 35 дка, и около 400 дка със слънчоглед, които са засегнати на 100%. От бурята най-пострадали са 4 села – Асеновец, Караново, Брястово и Шивачево. Кметът на село Караново обаче твърди, че напълно унищожени от бурята са 7–8 хил. дка насаждения. Около 35 литра на квадратен метър е падналият дъжд, а щетите са нанесени от ситната градушка и силния вятър, коментира Николина Стефанова, цитирана от БНР.

България

Култура

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Винаги съм бил романтик. Моят романтизъм е начин да виждам нещата - очарователен, изненадващ и ироничен. Докато реалността в най-добрия случ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят