Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет27062019

Брой 121, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.72138 BGN ↑ 1 GBP = 2.18277 BGN ↓ 1 CHF = 1.75995 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Прогнозите за производството на пшеница в двете световни суперсили САЩ и Русия спряха свободното падане на цените и обърнаха посоката към повишение на международните пазари. Американското хлебно зърно поскъпва през този месец с най-бързия темп за последните близо две години – от юни 2017 г. досега. В същото време се повишават и котировките за руското зърно, стана ясно от коментар на руския аналитичен център „СовЕкон“. Пшеницата на борсата в Чикаго поскъпна взривообразно миналата седмица заради бавния темп на пролетната сеитба. Продажбите с доставка през юли оформиха повишение на котировките с 9% до 171 долара/тон. Увеличението даде стимул за ръст на цените на хлебното зърно и в Европа, главно във Франция и в Русия.

Пролетната сеитба в САЩ до 12 май тази година е обхванала 45% от предвидените площи при 54% по същото време на миналата година и средно 67% по това време на месец май през последните пет години. Изоставането може да се задълбочи заради продължаващите дъждове, смятат наблюдатели.

В същото време котировките за руската пшеница от новата реколта тръгнаха нагоре за първи път от март тази година. Увеличението е с 1 долар до 183-186 долара/тон. Една от причините е, че сред наблюдателите съществува недоверие към прогнозите за поредна силна година в производството на хлебно зърно в Русия. Последната прогноза на Департамента по земеделие на САЩ е, че руската реколта 2019 ще бъде 77 млн. тона, без да се включва производството в Крим, което се оценява на около 1 млн. тона. Оценката на „СовЕкон“ е за значително по-голямо производство на руска пшеница през тази година – 83,4 млн. тона.

България

Икономика

Обвиниха АПИ в лъжа и поддържане на изкуствен монопол

Обвиниха АПИ в лъжа и поддържане на изкуствен монопол

Декласираната фирма „Телетол” твърди, че не е получила достъп до системата и не е имала възможност да покаже техническото си решение

Декласир...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Крило на Лудогорец иска трансфер

Крило на Лудогорец иска трансфер

Крилото Джоди Лукоки е готов да направи следващата крачка в кариерата си след четири години в Лудогорец и четири спечелени титли на България...

Прочети още:

Loading...

Свят