Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21092019

Брой 182, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76726 BGN ↓ 1 GBP = 2.20412 BGN ↓ 1 CHF = 1.78289 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Защо поскъпва пшеницата на световния пазар?

Прогнозите за производството на пшеница в двете световни суперсили САЩ и Русия спряха свободното падане на цените и обърнаха посоката към повишение на международните пазари. Американското хлебно зърно поскъпва през този месец с най-бързия темп за последните близо две години – от юни 2017 г. досега. В същото време се повишават и котировките за руското зърно, стана ясно от коментар на руския аналитичен център „СовЕкон“. Пшеницата на борсата в Чикаго поскъпна взривообразно миналата седмица заради бавния темп на пролетната сеитба. Продажбите с доставка през юли оформиха повишение на котировките с 9% до 171 долара/тон. Увеличението даде стимул за ръст на цените на хлебното зърно и в Европа, главно във Франция и в Русия.

Пролетната сеитба в САЩ до 12 май тази година е обхванала 45% от предвидените площи при 54% по същото време на миналата година и средно 67% по това време на месец май през последните пет години. Изоставането може да се задълбочи заради продължаващите дъждове, смятат наблюдатели.

В същото време котировките за руската пшеница от новата реколта тръгнаха нагоре за първи път от март тази година. Увеличението е с 1 долар до 183-186 долара/тон. Една от причините е, че сред наблюдателите съществува недоверие към прогнозите за поредна силна година в производството на хлебно зърно в Русия. Последната прогноза на Департамента по земеделие на САЩ е, че руската реколта 2019 ще бъде 77 млн. тона, без да се включва производството в Крим, което се оценява на около 1 млн. тона. Оценката на „СовЕкон“ е за значително по-голямо производство на руска пшеница през тази година – 83,4 млн. тона.

България

Култура

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Уди Алън пред „Фигаро”: Не се чувствам отлъчен!

Винаги съм бил романтик. Моят романтизъм е начин да виждам нещата - очарователен, изненадващ и ироничен. Докато реалността в най-добрия случ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Феновете на Реал бесни, искат “главата“ на Зидан

Реал (Мадрид) изигра поредния си слаб мач от началото на сезона, след като буквално бе отнесен от ПСЖ с 3:0 в Шампионската лига, като до...

Прочети още:

Loading...

Свят