Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон27012020

Брой 270, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Изкупуват българското мляко по-евтино от водата

Изкупуват българското мляко по-евтино от водата

Изкупуват българското мляко по-евтино от водата

Притиснати от ниските изкупни цени, стопани ликвидират стадата си

Изкупната цена на суровото краве мляко в района на Бяла Слатина се понижи миналата седмица на 55 стотинки за литър и вече е под стойността на бутилираната вода, съобщиха стопани пред Фермер.БГ. Намалението с 5 ст.за литър е станало изненадващо на фона на увеличените разходи за отглеждане на животните. Фермерите научили от разговори с колеги от други региони, че там кравето мляко се плаща от мандрите по 90 ст. литъра.

Животновъдите са възмутени, че Северозападът отново е ощетен от така наречения свободен пазар и те не могат да получат достойно заплащане за продукцията си. „Няма седмица, в която да не чуем, че фермер от близките села е пратил стадото си на кантара за клане“, споделиха разочарованите стопани.

Независимо от промените в наредбата за първите изкупвачи, продължават проблемите с предаването на биволското мляко. Фермерите са принудени да го продават като краве и така стават двойно ощетени. От една страна те получават по-ниска цена за ценното биволско мляко, а от друга не могат да си осигурят необходимите документи за обвързаната подкрепа. Единственият изход, който стопаните виждат за оцеляването си, е местното сдружаване и изграждането на малки мандри за производство на фермерски млечни продукти.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мишел Платини се завърна във футбола

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се завърна в управлението на футбола. 64-годишният французин стана съветник на президента на Междуна...

Прочети още:

Loading...

Свят