Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон19082019

Брой 158, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76583 BGN ↑ 1 GBP = 2.14848 BGN ↑ 1 CHF = 1.80194 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

Овцевъди и говедовъди вече са врагове заради субсидиите

De minimis за овце e 4 пъти по-голям от този за млечни крави, недоволстват животновъди

Как овцете станаха 4 пъти по-големи от дойните крави? Че и от биволите? На този въпрос се опитаха да отговорят представители на животновъдни организации на пресконференция в Хасково.Във форума взеха участие Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди, Бойко Синапов от Обединени български животновъди, Петър Митев, председател на Областния съвет по животновъдство в Хасково.Бе съобщено, че на последния Консултативен съвет по животновъдство министърът е информирал, че овцевъдите ще получат държавна помощ de minimis в размер на 15 млн. лв., а за говедовъдите и биволовъдите бюджетът ще е общо 12 млн. лв. Това, според сметките на бранша, означава, че подпомагането за овце и кози ще е в размер на 80 лева за животно, а за млечни крави и биволи по 20 лева на глава. Преди повече от месец пък УС на ДФ „Земеделие” реши да се отпусне de minimis на месодайни породи говеда в размер на 800 хил. лв. (или 80 лева на животно пак по сметки на бранша).”Зебележете помощта се дава само за чужди месодайни породи говеда. За български – не”, обърна внимание Бойко Синапов. Според публикувания протокол от заседанието на фонда помощта ще е за породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак и Шароле.

Животновъди от браншови организации от Южна България поискаха спешно свикване на консултативния Съвет по животновъдство и увеличаване на помощите “де минимис“, като те да бъдат раздадени във всички подсектори на принципа поравно на животинска единица. Ситуцията в отрасъла е много тежка, определи председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева. По нейни думи до това са довели тежките за сектора метереологични условия тази зима и пролет с невъзможност все още да бъде направен първи откос люцерна. Също така започна спад на цените на млякото със съмнения за картелно споразумение, както и нарастване на всички цени на фуражи, горива и еленергия. Така и себестойността на продукцията ни нарасна много, мотивира се Степанчева.

Няма да допуснем пререкания и противопоставяне между отделните подсектори на животновъдството, каквито са съществували. Помощите “де минимис“ трябва да бъдат увеличени до 80 - 100 лева, като разпределението да бъде на животинска единица, каза председателят на Национална асоцияция “Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. Сегашния бюджет за “де минимис“ от 27 милиона лева по негови думи е недостатъчен и трябва да бъде преразгледан. Синапов посочи още, че стопаните настояват и за решаването на проблема с кредитите, които са започнали да се трупат като средства за изхранване на животните още от 2008 година, когато не е имало още нотификация за субсидии от ЕС, и за които е било многократно обещано, че ще бъдат опростени.

Петър Митев от Областния съвет по животновъдство в Хасково подчерта, че съществуват и други моментни трудности пред отрасъла като например липсата на работна ръка, и също пледира за равноправен “де минимис“ между фермерите. Участниците в пресконференцията изрично акцентираха, че не са водени от политически искания и нямат такива.

Ако обаче искането за спешно свикване на Съвета по животновъдство не бъде изпълнено, ще поставим наболелия въпрос директно на премиера, както и да преминем към стачни действия, предупреди Петър Митев.

България

Икономика

Вълканов: Без чума до 10 години щяхме да задоволяваме вътрешното търсене на месо до 75 процента

Вълканов: Без чума до 10 години щяхме да задоволяваме вътрешното търсене на месо до 75 процента

А политиците кършат безпомощно пръсти, защото знаят, че хем не са си свършили работата, хем идват избори, пък им се остава на власт

Един от п...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят