Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Фермери от Странджа в готовност за протест заради районите с природни ограничения

Земеделски производители от Странджа и Югоизточна България имат силни подозрения за промяна в критериите за определяне на необлагодетелстваните райони, което би извадило от подпомагане редица дребни фермери, които досега получаваха около 10 лева на декар за този вид подпомагане. Това съобщиха за Синор.БГ земеделци от региона, позовавайки се на последното решение на министерството на земеделието да бъдат предефинирани районите с природни ограничения. Подпомагането за тях се регламентира с наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват.

Преди броени дни от агроведомството съобщиха, че „във връзка с предефинирането на районите с природни ограничения, различни от планинските чиновниците не са приели представената оценка от научните екипи на Националния институт по метеорология и хидрология и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Фермерите от Странджа са изумени от факта, че неспециалисти от агроведомството са отхвърлили проект на експерти в областта на почвознанието и промените в климата. Затова и те ще насрочат протести, ако новата промяна бъде одобрена. Фермерите подозират, че определени фирми от региона ще „бъдат облагодетелствани“ от това предефиниране на районите, така около 200-те хиляди декара само в Ямболско, да бъдат отнети от подпомагане на дребните земеделци. Чрез подобни схеми бяха източени немалко средства от фермери без животни при подпомагането на ливадите и пасищата, припомниха фермери от региона.

Преди дни от министерството съобщиха, че оценката ще бъде подложена на широко обществено обсъждане и допълнителни анализи. При необходимост ще бъдат възложени допълнителни дейности по предефинирането на база приложимите за страната биофизични критерии по Приложение III на Регламент 1305/2013. Фермерите ще изчакат това решение и ако то е в изгода на определени лица, ще организират масови протести.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Свят