Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон17062019

Брой 113, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7362 BGN ↑ 1 GBP = 2.19527 BGN ↓ 1 CHF = 1.74456 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Нов доклад представя оптимистични данни за риболова в Черно море

Нов доклад представя оптимистични данни за риболова в Черно море

Въпреки че все още е прекомерен уловът на риба със стопанско значение в Средиземно и Черно море, натискът е намалял в последните години. Така за първи път се отчита, че има надежда за възстановяване на рибните запаси. Това е записано в новия доклад на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) към Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), информира Агенция „Черно море“.

Намаляват свръхексплоатираните рибни запаси - от 88 на сто през 2014 г. до 78% през 2016 г., се посочва в доклада на GFCM. Необходими са обаче повече усилия, за да се осигури дългосрочна устойчивост, предупреждават експертите. Според тях това означава увеличаване на подкрепата за дребния риболов. Мотивът е, че в него са ангажирани повечето рибари (само в България над 20 хил. човека), освен това причинява най-малко екологични щети.

Като цяло уловът е стабилен през последните няколко години. Нивото е значително по-ниско от рекордните размери през 80-те години - 1,2 млн. т през 2016 г. спрямо 2 млн. т през 1982 г. Близо 830 хил. т риба са уловени в Средиземно море и 390 хил. т риба - в Черно море. В класацията на риболовните дейности в региона продължава да доминира Турция. От европейските държави следват Италия, Гърция, Хърватия и Испания.

Над 275 хил. т риба се изхвърлят всяка година от случайни улови на уязвими видове. От тях 230 хил. т се изхвърлят в Средиземно море. В Черно море изхвърлянията са около 45 хил. тона. Сред уязвимите видове, които са най-засегнати от случайни улови, са акулите и не случайно вече се очакват квоти за техния улов в Черно море.

Като цяло риболовът в Средиземноморието и Черно море осигурява 2,8 млрд. долара годишен приход и поминък на над 250 хил. души. Риболовният флот в Средиземно море и Черно море включва 86 500 кораба и е намалял с 6200 за последните четири година.

Икономика

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

3,2 пъти разлика в заплатите на агрочиновниците

Най-високо платените служители - одиторите получат средно 2 552 лв, а в областната земеделска дирекция в Разград едва 781 лв.

Средната заплат...

Прочети още:

Loading...

Култура

„Магията на Изтока” покори София

„Магията на Изтока” покори София

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри третия Азиатски фестивал, организиран от посолството на Индонезия и на още 15 държави от региона

Вицепрез...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Колумбия шамароса Аржентина на старта на Копа Америка

Аржентина загуби първия си двубой от тазгодишното издание на Копа Америка. “Гаучосите“ паднаха с 0:2 от Колумбия в битка от група “B“. П...

Прочети още:

Loading...

Свят