Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21082019

Брой 161, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76583 BGN ↑ 1 GBP = 2.13465 BGN ↓ 1 CHF = 1.80095 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Добруджа отново се обедини в защита на земята си

Добруджа отново се обедини в защита на земята си

Добруджа отново се обедини в защита на земята си

Събраха се средства за съдебни експертизи в делото срещу прокопаване на 41 сондажа в 18 селища в община Генерал Тошево

Успешно приключи кампанията по набиране на средства във връзка с делото срещу „Русгеоком” ЕАД. За пет дни дарители събраха по сметките на тримата ответници по делото – инж.Иванка Казакова, Айдън Яйя и д-р Дона Пикард, увеличената сума за изготвяне на съдебно-техническа експертиза. Варненският апелативен съд определи през януари нова, по-висока такса в размер от 20 000 лв. за хонорари на вещите лица по делото. Според магистратите тримата трябва да внесат като депозит общо 5700 лв., а другата страна – 13 300 лв.,пише Галина Недкова от Фермер.БГ. Припомняме, че трите лица се вписаха като заинтересовани страни по делото след като местните общини, въпреки заявленията, че ще подкрепят исканията на жителите си, не го направиха в съда и не се конституираха като страни по делото. Така „защитата на добруджанската земя отново е в наши ръце”, категорична е инж.Казакова.

На 5 февруари тя избухна в социалните мрежи срещу новите такси и призова за подкрепа. На апела й отговориха стотици хора от цяла България, Германия, САЩ, Швейцария, Великобритания. Така се събра сумата от 6600 лв., като предстои да бъдат отворени кутиите за дарения, поставени в търговската мрежа в Добричка област. Остатъкът от събраните средства ще бъде използван за следващи разходи по делото, уточнява още инж.Казакова.

До съдебен спор се стигна след поредица от протести в Добруджа срещу концесията за добив на газ в 18 населени места за 35 години, които се случиха в края на 2017 г. Според намеренията на фирмата-инвеститор ще бъдат прокопани 41 сондажа на дълбочина 2700 метра. Концесията за разработване на находището е за 35 години. Последваха редица обществени обсъждания, протести, затваряне на границата и референдум, на който 97 % от жителите на общината категорично се обявиха срещу добива на газ. Спорът се премести в съдебните зали. Варненският апелативен съд се събра на няколко заседания по жалбата на „Русгеоком” ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което беше отхвърлено намерението на фирмата да добива газ в сърцето на Добруджа. Следващото дело е насрочено за 5 март тази година. Инж.Казакова изказа своята благодарност на всички, които подкрепят каузата. „Искаме да ни чуят и ония, които мислят, че ще спечелят това дело, защото имат всичко. Няма да ни откажат! Няма да сведем рамене!”, категорична е тя.

България

Икономика

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”

Общо 13 са кандидатите, заявили намерение за участие в конкурса за втора атомна централа

Общо 13 компании са заявили желание да участват в ко...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Божидар Чорбаджийски ще играе под наем в румънския Стяуа

Централният бранител на ЦСКА вече е в Букурещ

Централният защитник Божидар Чорбаджийски кацна на летището в Букурещ и директно се отправи към...

Прочети още:

Loading...

Свят