Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед23022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Зърнопроизводителите в протестна готовност

Зърнопроизводителите в протестна готовност

Зърнопроизводителите в протестна готовност

Заради наредба за горивата стопаните твърдят, че ще бъдат натоварени с непосилни и неразумни разходи

На закрито заседание депутатите от Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата обсъждаха вчера проект на наредба към Закона за горивата. Тя предвижда включване на земеделците, които ползват горива, в специален регистър, съобщи БНТ. Фермерите обаче имат възражения срещу проекта и включването им в регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, заяви пред БНР Цветан Берберов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Освен регистъра наредбата според фермерите ги третира като търговци, а не като крайни потребители. Заради това те обявиха, че са в протестна готовност. „В самото заглавие на закона изкристализира неговият лобизъм. Противоречията започнаха в комисията, на второ четене, през април. Нас ни припознаваха като ведомствени бензиностанции, които ние не сме. Декларирали сме съдовете за съхранение на горивата, които използваме в селското стопанство. Използваме, наистина, немалко горива, но бяхме спрягани като икономическа дейност, от която излизат и влизат нелегални количества, които се предлагат на българския пазар. Това, честно казано, ни втрещи, защото г-н Емил Димитров каза, че в хазната могат да влязат 1,5 млрд. лв. Апропо, цялото земеделие не разполага с такива горива в цялата си дейност“, каза Цветан Берберов. По думите му наредбата вменява задължения на общинските служби по земеделие, а в писането ѝ не е участвало агроминистерството.

Берберов обясни, че първоначалният вариант предвижда фермерите да осигурят задължително квалифицирани лица с електронен подпис, които да вписват всяко зареждане в сървър на Министерство на икономиката. „Това е почти невъзможно, защото се намираме в отдалечени точки, в които няма интернет, а дори токовете са непостоянни, от което гърмят сървъри, компютри“, допълни той. Строителството на един обект за горива от първа категория е „не по-малко от 100-150 хил. лева за всеки един земеделски производител. Това е непосилен и неразумен разход за нас“, посочи Берберов. Според него сега съществуващите норми за отчет на горивото са работещи и достатъчни.

Берберов допусна, че промените целят ограничаване на играчите на пазара, защото много малки доставчици на горива няма да могат да отговорят на новите условия. „Ние сме в протестна готовност от април. В петък имахме Управителен съвет на Тракийския съюз, на който съм председател. Колегите бяха на мнение да излизаме веднага да протестираме“, каза още Цветан Берберов.

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят