Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22022019

Брой 291, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN1 GBP = 2.2495 BGN1 CHF = 1.72441 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

У нас годишно сега се прибират около 16 хил. тона тютюн от различните сортове

Заявката на Китай, че ще бъдат изкупени български тютюни, е политическо решение, каза пред БНР председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Припомняме, че на срещата на върха във формата “16+1“ в София българският премиер Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян се договориха България да изнася милиони тонове сушени тютюневи листа за китайския пазар. Икономическият министър Емил Караниколов впоследствие уточни, че става въпрос за около 10 хил. тона.

Според статистиката Китай е най-големият производител на тютюн в света, следван от Индия, Бразилия, САЩ и Индонезия. Пушачите в Китай са над 300 млн. или една трета от всички по света, според Световната здравна организация (СЗО). Една от всеки три цигари, запалени по света, е изпушена именно в Китай или 2,3 трлн. къса за 2009 г. “За да дойдат да купят тютюни, които не им трябват – това е политическо решение“, каза днес Цветан Филев. На този етап все още няма ясни параметри на спогодбата.

За трета поредна година у нас се очаква да бъдат произведени общо около 16 хил. тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 хил. тона са ориенталски тютюн, към който Филев предположи, че ще има най-голям интерес. Ако има търсене на по-големи количества, българският тютюнопроизводител ще се преориентира, смята той. Филев изчисли, че заявените за изкупуване 10 хил. тона тютюн са между 60% и 70% от ежегодно произвежданата у нас продукция. Той очаква да се търси тютюн с екстра качество.

България

Икономика

Култура

„Приключенията на Лиско“ гостува в София

„Приключенията на Лиско“ гостува в София

Произведенията за Лиско на Борис Априлов са с изключително висока художествена стойност, съизмерима със световните произведения от рода на „…

Прочети още:

Loading...

Спорт

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

ЦСКА без двама титуляри за дербито с Левски

Защитникът на „червените” Ангел Лясков се разминал с ослепяване в двубоя с Ботев (Вр)

ЦСКА остана без двама титуляри, след като Кристиян Мали…

Прочети още:

Loading...

Свят