Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед31052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Си Дзинпин: Да работим заедно, за да победим епидемията на COVID-19

Си Дзинпин: Да работим заедно, за да победим епидемията на COVID-19

Си Дзинпин: Да работим заедно, за да победим епидемията на COVID-19

Основни бележки на лидера на Китайската народна република, на Извънредната среща на върха на лидерите на Г-20 в Пекин на 26 март 2020 г.

Ваше Величество крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд, скъпи колети, хубаво е да се присъединя към вас.

Изправени пред епидемията на COVID-19, което изненада всички ни, китайското правителство и китайците бяха непоколебими, когато поехме тази трудна задача. От първия ден на нашата борба с епидемията ние поставихме живота и здравето на хората на първо място. Ние действахме според общия принцип за укрепване на доверието, засилване на единството, осигуряване на научнообоснован контрол и лечение и налагане на целеви мерки. Мобилизирахме цялата нация, създадохме механизми за колективен контрол и лечение и действахме с откритост и прозрачност. Борбата, която водихме беше една

народна война срещу епидемията.

Ние водихме усилена борба и дадохме огромни жертви Сега ситуацията в Китай се движи стабилно в положителна посока. Животът и работата бързо се връщат към нормалното. И все пак няма начин да спрем да бъдем бдителни и предпазливи или да отпуснем контрола. В най-трудния момент на нашата борба с епидемията Китай получи помощ от много членове на международната общност. Този израз на приятелство винаги ще бъде помнен и почитан от китайския народ. Основните инфекциозни заболявания са враг на цялото човечество. Докато говорим, епидемията на COVID-19 се разпространява по целия свят, като представлява огромна заплаха за живота и здравето и носи огромно предизвикателство за глобалната обществена здравна сигурност. Ситуацията е тревожна и смущаваща. В такъв момент е наложително

международната общност да укрепи доверието, да действа единно и да работи заедно с колективен отговор.

Всестранно да засилим международното сътрудничество и да насърчаваме по-голямо взаимодействие, за да може човечеството в единство да спечели битката срещу това голямо инфекциозно заболяване. За да се случи това, бих искал да отправя четири предложения

Първо, ние трябва да бъдем решителни в борбата с цялостната глобална война срещу епидемията на COVID-19.

Общността на нациите трябва да се придвижи бързо, за да спре разпространението на вируса. Във връзка с това предлагам срещата на министрите на здравеопазването на Г-20 да се свика възможно най-бързо, за да се подобри обмена на информация, да се засили сътрудничеството в областта на лекарствата, ваксините и епидемичния контрол, за да се пресекат трансграничните инфекции. Членовете на Г-20 трябва съвместно да помагат на развиващите се страни с по-слаби системи на обществено здраве за подобряване на тяхната подготовка и реакция. Предлагам, с подкрепата на Световната здравна организация, G20 COVID-19 инициатива за съдействие на по-добър обмен на информация и координация на политиките и действията. Водени от визията за изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството, Китай ще бъде повече от готов да сподели нашите добри практики, да проведе съвместни изследвания и разработка на лекарства и ваксини и където можем да предоставим помощ за страните, засегнати от нарастващата епидемия.

Второ, на международно ниво трябва да направим колективен отговор за контрол и лечение. Това е вирус, който не зачита граници.

Епидемията, с която се борим е наш общ враг. Всички трябва да се обединят заедно за изграждането на най-силната глобална мрежа за контрол и лечение, такава каквато светът никога не е виждал. Китай създаде своя онлайн център за познания на COVID-19, който е отворен за всички страни. Задължително е държавите да обединят своите силни страни и да ускорят изследванията и разработването на лекарства, ваксини и способности за тестване с надеждата да постигнат ранен пробив в полза на всички. Необходими са и дискусии относно създаването на регионални механизми за връзка при извънредни ситуации, които да позволят по-бързо реагиране при извънредни ситуации свързани с общественото здраве.

Трето, ние трябва да подкрепим международните организации

при изпълнението на техните активни роли. Китай подкрепя СЗО във водещите й глобални усилия за разработване на правилни, научно обосновани контрол и лечение, както и за минимизиране на трансграничното разпространение. Призовавам членовете на Г-20, с подкрепата на СЗО, да повишат обмена на информация относно епидемията и да популяризират протоколи за контрол и лечение, които са всеобхватни, систематични и ефективни. Платформата на Г-20 за комуникация и координация може да се използва за засилване на политическия диалог и обмен, а своевременно може да бъде свикана среща на високо равнище във връзка с международната обществена здравна сигурност. Относно Китай, ние ще се радваме да се присъединим към други страни и да увеличим подкрепата за съответните международни и регионални организации.

Четвърто, трябва да засилим международната координация на макроикономическата политика.

Епидемията наруши производството и търсенето по целия свят. Страните трябва да използват и координират своите макро политики, за да противодействат на отрицателното въздействие и да предотвратят световната икономика да изпадне в рецесия. Трябва да прилагаме силни и ефективни фискални и парични политики, за да поддържаме валутните си курсове стабилни. Трябва да координираме по-добре финансовото регулиране, за да поддържаме глобалните финансови пазари стабилни. Трябва да поддържаме стабилни световните индустриални вериги и веригите за доставки. Това, което Китай ще направи в това отношение е да увеличи доставките си на активни фармацевтични съставки, неща за ежедневни нужди и антиепидемични и други доставки на международния пазар. Нещо повече, ние също трябва да защитаваме жените, децата, възрастните хора, хората с увреждания и други уязвими групи и да осигурим основните потребности на хората. Китай ще продължи да води проактивна фискална политика и разумна парична политика. Ще продължим да напредваме с реформите и отварянето, да разширяваме достъпа до пазара, да подобряваме бизнес средата и да разширяваме вноса и инвестициите в чужбина, за да допринесем за стабилна световна икономика. Искам да призова всички членове на Г-20 да предприемат колективни действия - намаляване на тарифите, премахване на бариерите и улесняване на безпрепятствения търговски поток. Заедно можем да изпратим силен сигнал и да възстановим доверието за глобално икономическо възстановяване. Г-20 трябва да изготви план за действие и незабавно да създаде механизми за комуникация и институционални договорености за координация на антиепидемичната макро политика. Уважаеми колеги, сега е решаващ момент, време да се изправим, да отправим предизвикателство и да действаме с бързина. Убеден съм, че посредством солидарност и взаимопомощ ще надделеем над тази епидемия и ще приемем едно по-светло бъдеще за човечеството!

КАРЕ:

Външно министерство на КНР:

Напоследък чувам някои хора на Запад да повдигат въпроса за китайската „политическа пропаганда“ и бих искала да попитам какво имат в предвид? Да не би да искат Китай да остане бездействащ и да не прави нищо, докато други държави устояват на пандемията с толкова много страдащи хора и броят на жертвите се увеличава с всеки изминал ден? Или смятат, че могат да направят повече и по-добре от Китай? Ако това е така, бихме искали да видим всички страни да засилят солидарността си и да предоставят по-ценна и навременна помощ на страдащите и борейки се за преодоляване на пандемията хора. Безспорно ясно е, че тази епидемия, която ни изненада, доказва за пореден път по не по-малко от трагичен начин, че цялото човечество живее в една общност със споделено бъдеще. Нито една страна не е имунизирана от епидемията. Само чрез единство и сътрудничество можем заедно да преодолеем трудностите. В лицето на пандемията да помагаме на другите означава да помагаме на себе си. Китайският народ никога няма да забрави, че международната общност ни оказа ценна подкрепа и помощ през най-трудния период на борбата на Китай срещу COVID-19. Китайската нация е благодарна и винаги отвръща на добротата на другите. Китайското правителство и хората положиха прекомерни усилия и дадоха големи жертви. Понастоящем ситуацията у дома върви неотклонно в положителна посока. Докато пазим вътрешната защита срещу пандемията, ние също така правим всичко възможно да оказваме помощ на други страни в нужда. Това, което искаме да направим, това, което ще направим и това, което сме направили, е да дадем възможно най-доброто, за да помогнем на нуждаещите се страни и хора и да работим с международната общност за спасяване на живота и опазване на общественото здраве. След епидемията съответни китайски предприятия започнаха работа, разшириха производствения си капацитет и работеха денонощно за производството на медицински предпазни консумативи, като по този начин осигуриха солидна логистична подкрепа за борбата на Китай срещу пандемията. Въпреки че ситуацията в Китай става все по-добра и стабилна, те все още работят извънредено ден и нощ, за да помогнат на други страни, които спешно се нуждаят от тях, за да се преборят с пандемията. Това е Китай, изпълняващ ролята си на голяма отговорна държава, а китайският народ дава сърдечен и безкористен принос към глобалния отговор. Считам, че подобни усилия са достойни за уважение, а не за пренебрежение. Надяваме се, съответната страна да може обективно да погледне на участието на Китай в международното сътрудничество и помощта му за други държави на фона на пандемията и да допринесе с думи и действия за международния отзвук

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...