Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед29032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Китайската провинция Хубей облекчава ограниченията заради коронавируса

Китайската провинция Хубей облекчава ограниченията заради коронавируса

Китайската провинция Хубей облекчава ограниченията заради коронавируса

Властите призоваха хората, които досега си стояха по домовете, да се върнат на работа възможно най-скоро

Китайската провинция Хубей, епицентърът на епидемията от коронавируса, започна вчера да се връща към нормален живот. Властите отменят продължилите с месеци противоепидемични ограничения, поставили под карантина провинцията и столицата й Ухан, предаде Ройтерс.

От полунощ беше облекчен контролът върху автомобилния трафик в Хубей, а на 8 април предстои да бъде отменена карантината за столицата на провинцията Ухан. Това е много важен етап от войната на Китай срещу епидемията, защото сега Пекин ще може да се съсредоточи върху пресичането на потока от привнесени от чужбина случаи на коронавирус и върху съживяването на икономиката. Вчера властите в Хубей призоваха работещите, които досега си стояха по домовете под карантина, да се върнат на работа възможно най-скоро. Хората в провинцията (без Ухан) ще могат вече да я напускат с влак или автобус, а планината Удан, едно от най-живописните места в Хубей, отново е отворена за туристи, съобщиха китайски медии.

Във вторник партийният лидер на провинцията Ин Йон заяви, че макар и отмяната на рестрикциите върху автомобилния трафик да означава, че животът постепенно се нормализира, властите ще продължат да работят усърдно, за да не допускат нов скок на случаите на заразяване, имайки предвид очакваното засилване на движението на хората.

Континентален Китай като цяло отчита спад в новопотвърдените случаи на коронавируса, тъй като намалява броят на привнесените инфекции, не се съобщава и за случаи на местно предаване на вируса. С цел обаче да предотвратят ново увеличение в броя на случаите на коронавируса властите затягат правилата за карантина и проверка за всички пристигащи по международните летища. Град Цюанчжоу в провинция Фуцзян от днес спира всички регионални и международни полети от и за провинцията, след като във вторник бяха установени четири случая, „внесени” от Филипините. От мярката ще бъдат засегнати 17 самолетни дестинации, вкл. Манила, Хонконг и Макао. Пекин вече отклонява самолетните полети към други градове, където пътниците да минават през скрининг и карантина.

Към вчерашния ден в Китай са регистрирани общо 47 нови случая на коронавирус, всичките при хора, прибиращи се от чужбина. Предишния ден бяха 78, съобщи Националната здравна комисия на Китай. Броят на привнесените случаи в Пекин, Гуандун и Фуцзян намалява, но във финансовата столица Шанхай бяха регистрирани рекордните 19. В Хубей няма регистрирани нови инфекции, макар че има трима починали, от които двама в Ухан. Вчера властите понижиха епидемичния риск за Ухан от “висок“ на “среден“.

Здравната комисия на Хубей уточни, че премахването на ограниченията за напускане на провинцията не важи за хора, които са болни или в недобро здраве. Общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай е 81 218 при 474 привнесени инфекции. Към вчерашния ден броят на починалите е достигнал 3281 или с четири повече от предишния ден.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие