Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед29032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Китай - от дефицит към излишък

Китай - от дефицит към излишък

Китай - от дефицит към излишък

Поднебесната подпомага безвъзмездно света с предпазни маски и медицински материали

Редица европейски страни вече получиха и продължават да получават предпазни маски и медицински материали от Китай.

Доставките се осъществяват със специални полети.

Два самолета Боинг 777 на Австрийските авиолинии, излетели от Сямън в Китай, кацнаха на международното летище във Виена. Те доставиха маски и други средства за защита, предназначени за австрийската провинция Тирол, както и за италианската автономна провинция Болцано-Южен Тирол, наричана на италиански Алто Адидже. Това съобщиха авиопревозвачът и австрийското министерство на отбраната.

Популярните ски курорти в западната провинция Тирол се оказаха огнища на разпространението на заразата в Европа, което доведе до карантиниране на тази провинция миналата седмица.

Австрийските власти не уточниха броя на внесените маски, но австрийската агенция АПА, като се позова на италиански източници, посочи, че само в Италия са внесени 16,5 милиона маски и 450 000 защитни гащеризони.

В Унгария самолет на авикомпания Уизеър кацна днес в Будапеща с 11 тона материали и тестове за установяване на коронавирус, според съобщение на превозвача.

По-рано Гърция, Чешката република, Украйна и Италия съобщиха, че са получили маски и медицински материали от Китай, които са били закупени или дарени.

Самолет на Еър Чайна, превозващ 18 тона медицински материали, пристигна на 21 март в столицата на Гърция Атина. Осем тона от доставките са осигурени от китайското правителство и включват 550 000 санитарни и хирургически маски, както и медицински ръкавици, защитни очила, калцуни и други. Останалите десет тона медицински материали са осигурени от китайски компании и организации.

Товарен самолет е доставил на 22 март в Чехия пет милиона обикновени маски, два милиона маски с филтри и други медицински материали. С друг полет от Китай същия ден в страната са доставени седем милиона обикновени маски. В петък, 21 март, отново по въздух, в чешката столица бяха доставени още над един милион маски от Китай.

На 21 март китайският президент Си Цзинпин изпрати телеграма на сръбския си колега Александър Вучич, в която обеща да предостави на Сърбия средства за медицинска защита, както и необходимото оборудване, и да изпрати в страната медицински специалисти.

По думите на Си Цзинпин китайското правителство също така ще окаже помощ на Сърбия в доставките на необходимите за ликвидирането на епидемията продукти.

На 18 март китайският премиер Ли Къцян изрази пред Бойко Борисов в телефонен разговор, че страната му е готова да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства. Китайският премиер каза, че е готов да съдейства на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може, чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки.

Африка получи преди дни медицински материали, от които има силна нужда за борбата с коронавируса, от китайския милиардер Джак Ма. Пратката от китайския град Гуанчжоу съдържа 5,4 милиона предпазни маски, 1,08 милиона теста, 40 000 комплекта защитно облекло и 60 000 предпазни шлема, съобщиха етиопски представители и фондация Джак Ма. Етиопският премиер Абий Ахмед обеща миналата седмица да разпредели материалите сред други африкански страни.

Ма изпрати подобни пратки с медицински материали и до страни в Азия, Европа, Северна и Латинска Америка.

В Китай се произвеждат по 116 милиона защитни маски на ден. Един нов завод за такива продукти се строи за шест дни.

12 пъти се е увеличило производството на маски за месец, а носенето им е задължително в повечето части на Китай.

Властите отдавна съобщиха, че са успели да преодолеят дефицита на този продукт от крайна необходимост. И вече могат да го даряват и изнасят, още повече, че овладяват пандемията.

 

Източник: Дир.бг

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие