Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря22012020

Брой 267, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75963 BGN ↓ 1 GBP = 2.30016 BGN ↑ 1 CHF = 1.82056 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Рохани: Свалянето на украинския самолет край Техеран беше непростима грешка

Рохани: Свалянето на украинския самолет край Техеран беше непростима грешка

Рохани: Свалянето на украинския самолет край Техеран беше непростима грешка

Лидерите на Иран сякаш се отказват от ескалация със САЩ и се обръщат към вътрешните проблеми, пише “Ню Йорк таймс“

Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има пълно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс.

“Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа“, заяви Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности.

Уплашени от общественото недоволство заради сриващата се икономика, лидерите на Иран сякаш се отдръпват от ескалацията на напрежението със САЩ и се обръщат към вътрешните проблеми, пише в. “Ню Йорк таймс“. Страната е обхваната от икономическа криза, работните места са малко, цените на храните и други неща от първа необходимост стигат до небето и иранците стават все по-недоволни. Суровите санкции, наложени от администрацията на Тръмп, затрудниха достъпа на Иран до международните пазари. По данни на МВФ икономиката му се свива заплашително с 9,5 на сто годишно, а според “Оксфорд икономикс“ износът на ирански петрол през декември е бил нулев, без да се брои контрабандният експорт, отбелязва вестникът.

Слабата икономика поохлади желанието на Иран да изостри конфронтацията със САЩ и неговите ръководители осъзнаха, че една война силно ще влоши ситуацията. През последните месеци общественото недоволство заради безработицата, корупцията и опасенията за бъдещето се превърна в заплаха за съществуването на твърдолинейния ирански режим. Отрязан от външните инвеститори и пазари, през последните години Иран се съсредоточи върху изграждането на т.нар. икономика на съпротивата, в която държавата инвестира агресивно, субсидира стратегическите промишлени сектори и са стреми да замести вносните стоки с вътрешна продукция. Според икономисти, цитирани от вестника, тази стратегия е неефективна предвид натиска върху бюджета и банковата система на Иран, но тя е в състояние да намали безработицата.

България

Икономика

Култура

Спорт

Напрежение на тренировката на Тотнъм

Тренировката на Тотнъм в понеделник е била белязана от скандал. “Дейли Мейл“ твърди, че на заниманието са прехвърчали искри между мениджъра ...

Прочети още:

Loading...

Земеделие