Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Провалиха се мирните преговори за решаване на конфликта Либия

Провалиха се мирните преговори за решаване на конфликта Либия

Провалиха се мирните преговори за решаване на конфликта Либия

Опитите за дипломатически изход ще продължат на 19 януари в Берлин

Провалиха се преговорите за прекратяване на огъня в Либия, съобщава БТА. Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) маршал Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението.

Изготвеният с посредничеството на Русия и Турция документ предвижда съставянето на демаркационна линия между враждуващите страни в Либия и прекратяване на огъня между силите на маршал Хафтар и подкрепяното от ООН правителство на Националното единство.

Споразумението предвиждаше още Москва да изпрати делегация, която да наблюдава процеса по прекратяване на огъня, а Анкара да спре да изпраща свои военни в Триполи.

Хафтар заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвало редица искания на неговата страна. “Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия“, заяви Хафтар, цитиран от телевизия “Ал Арабия“.

По-рано арабският клон на телевизия “Скай Нюз“ заяви, че в Москва маршал Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство.

Маршалът настояваше за международен мониторинг на изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на “доведените от Сирия и Турция наемници“ от Либия.

След като Хафтар напусна Москва, започнаха нови въоръжени сблъсъци в Триполи. ЛНА направи изявление, декларирайки своята “готовност и решимост да спечели победа“.

От руското външно министерство заявиха, че опитите за дипломатическо решение на либийския конфликт ще продължават. На 19 януари в Берлин трябва да се проведе среща на върха за политическото бъдеще на Либия. Очакват се да участват руският и труският президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Земеделие