Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21012020

Брой 266, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Борба в Ликуд за лидерското място на Бенямин Нетаняху

Израелският парламент (Кнесетът) одобри на първо четене законопроект за саморазпускането си, която поставя страната на прага на трети парламентарни избори в рамките на по-малко от една година, предаде АП.

Законопроектът бе гласуван с голямо мнозинство - 91 депутати от общо 120. Нямаше гласове нито против, нито въздържали се. Гласуваният документ предвижда изборите да се състоят на 2 март догодина. Това бе първата от общо три стъпки към разпускането на парламента по-малко от три месеца, след като избраните на 17 септември в него депутати положиха клетва и встъпиха в длъжност.

До тази ситуация се стигна, след като премиерът Бенямин Нетаняху и неговият главен съперник, бившият армейски шеф Бени Ганц, не успяха да съставят управляваща коалиция в силно раздробения израелски парламент. Срокът, до който това можеше да стане, изтече вчера в полунощ.

Ако нямаше гласуване преди полунощ, разпускането на парламента ставаше автоматично с дата за избори на 17 март. При положение, че решението за саморазпускане е вече гласувано на първо четене, съобщи радио “Кан“, на депутатите ще бъде позволено да продължат заседанието за утвърждаване на законопроекта на второ и трето (окончателно) четене и след изтичането на срока на пълномощията на Кнесета в полунощ на 12 декември.

По-рано в сряда Нетаняху, който е лидер на дясната партия Ликуд, обеща да победи в евентуалните поредни избори през март - нещо, което той не успя на 17 септември. Нетаняху, който в момента е служебен премиер, обвини в Туитър центристкия блок “Синьо и бяло“ начело с Бени Ганц, че е “направил всичко възможно да не допусне създаването на широко правителство на националното единство, което би осъществило анексията на долината на река Йордан и би разпространило израелския суверенитет върху еврейските селища на Западния бряг“.

Същевременно партията Ликуд на израелския премиер Бенямин Нетаняху се готви за произвеждане на първични избори този месец - първата проява на вътрешната борба за власт в светлината на обвиненията за корупция срещу него. Ръководителите на дясната партия се договориха да произведат първични избори за лидер на 26 декември. Изборите бяха инициирани миналия месец от депутата Гидеон Саар, чието искане беляза първия официален опит в партията за отстраняване на Нетаняху от лидерския пост, след като главният прокурор обяви, че премиерът ще бъде обвинен за подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Бившият министър на вътрешните работи и образованието Саар е активен член на Ликуд от две десетилетия и се смята за влиятелна фигура.

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дошло е време за поземлен данък

Дошло е време за поземлен данък

Една част от него трябва да остава за населеното място, където е земята, а не всичкият да отива като приход в националния бюджет

Необходимо е...

Прочети още:

Loading...