Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт15102019

Брой 199, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77303 BGN ↑ 1 GBP = 2.22296 BGN ↓ 1 CHF = 1.78078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Путин: Русия е за отказ от търговските войни и битките без правила в международната търговия

Путин: Русия е за отказ от търговските войни и битките без правила в международната търговия

Путин: Русия е за отказ от търговските войни и битките без правила в международната търговия

Държавни и правителствени ръководители и външни министри от 27 страни участваха във форума в Душенбе

Световната търговия се нуждае от възстановяване на доверието между страните. Трябва да се намери изход от ситуацията с търговските войни и битките без правила в международните работи, заяви руският президент Владимир Путин в реч на срещата на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА) в столицата на Таджикистан Душанбе, предаде ТАСС.

Москва призовава участниците в срещата да засилят сътрудничеството си в борбата с тероризма. “Трябва да засилим сътрудничеството си в разкриването и неутрализирането на терористични групировки, в блокирането на каналите им за финансиране, включително трафика на наркотици. Важно е да направим всичко възможно да не допуснем терористи да се доберат до химическо, биологическо и други видове оръжие за масово унищожение“, заяви руският лидер.

Според него “понастоящем устойчива стабилност в Азия може да се постигне само чрез уреждане на кризисните ситуации и конфликтите, и с последователно противодействие на терористичната заплаха“. Путин призова страните от СВМДА също “да пресекат пропагандата на екстремистки идеи“.

Путин призова всички страни да се придържат към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Той подчерта, че решението на САЩ да се оттеглят от споразумението има отрицателно отражение върху общата обстановка по отношение на режима за неразпространение на ядрено оръжие и увери, че Русия ще спазва стриктно задълженията си в рамките на договореностите. Във връзка със Сирия руският държавен глава изтъкна, че е много важно възможно най-скоро там да започне политически процес. “Смятаме дългосрочната стабилизация в Сирия за крайно актуална задача за гарантиране на сигурността в нашия район“, каза той и отбеляза, че трябва колкото може по-скоро да се пристъпи към подготвяне на политическите преобразования, необходими за нормализиране на ситуацията в страната.

Путин заяви, че не вижда алтернативи на дипломатическия подход за уреждане на ядрения проблем на Корейския полуостров. Той подчерта, че страните участнички в СВМДА трябва да подпомагат усилията за намаляване на напрежението на полуострова и укрепване на сигурността в Североизточна Азия като цяло.

В петата среща на върха на СВМДА участваха президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Цзинпин, на Турция и Иран - Реджеп Ердоган и Хасан Рохани, държавни и правителствени ръководители и външни министри от 27 страни-участнички, обхващащи около 90 на сто от територията и населението на Азия. Още 8 държави и 5 международни организации, вкл. ООН, имат статут на наблюдатели и също бяха представени на форума, призван да гарантира мира, сигурността и стабилността в Азия.

България

Икономика

Култура

Спорт

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия се класира за финалите на Европейското първенство

Русия стана третият отбор, който се класира на Евро 2020. “Сборная“ отвя с 5:0 Кипър в Никозия, записвайки седмия си пореден успех в гру...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Вълци тормозят цяло село, нападат овце, кози...

Вълци тормозят цяло село, нападат овце, кози...

Вълци тормозят жителите на село Раздол, община Струмяни. Почти всеки ден хищниците нападат домашните животни, а местните хора не могат да се...

Прочети още:

Loading...